Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 5 oktober 2012

Brussel: Kerncentrale Borssele kan beter

Brussel meldt tekortekortkomingen kerncentraleBij de kerncentrale van Borssele is er ruimte voor verbeteringen. Dat stelde Europees Commissaris Günther Oettinger van Energie donderdag in Brussel.

Oettinger presenteerde zijn aanbevelingen om de ruim 140 Europese nucleaire installaties beter te beschermen tegen extreme gebeurtenissen, zoals een overstroming, aardbeving of een neerstortend vliegtuig. Ook in Nederland moet er het een en ander worden aangepast, concludeert de commissaris. Maar hij noemde de situatie in Borssele 'niet slecht'.

Minister Máxime Verhagen (Energie) wijst erop dat Borssele goed door de stresstest is gekomen. De bewindsman nam contact op met Oettinger vanwege de vele reacties die deze week in Nederland loskwamen voordat het EU-rapport verscheen. Hij kreeg toen de bevestiging dat Borssele tot de veiligste kerncentrales in Europa hoort.

Geen enkele Europese kernreactor moet onmiddellijk worden gesloten, maar wel zijn bijna overal verbeteringen nodig, luidde de algemene conclusie van Oettinger. Het veiligheidsniveau is overal goed.

Alle centrales waren de afgelopen tijd onderworpen aan een stresstest, die er kwam na de kernramp in het Japanse Fukushima.

Op drie punten van de test komt Borssele minder uit de bus: de veiligheid bij aardbevingen, overstromingen en bij extreme winterse omstandigheden waardoor leidingen kunnen bevriezen.

Zie eerder artikel 4 oktober: EPZ onderwerpt reactorvat Borssele aan grondige inspectie

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.