Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 4 oktober 2012

EPZ onderwerpt reactorvat Borssele aan grondige inspectie

EPZ onderwerpt reactorvat Borssele aan grondige inspectieDe kerncentrale in Borssele heeft een onderzoek ingelast naar de aanwezigheid van haarscheurtjes in het reactorvat. Exploitant EPZ wil daarmee een einde maken aan de aanhoudende onrust rond dergelijke problemen in de kerncentrales van Doel en Tihange.
De Belgische reactorvaten komen van de zelfde fabrikant (RDM) als die van Borssele. EPZ heeft steeds benadrukt dat hier voor de reactor een andere staalsoort is gebruikt, die veel minder gevoelig is voor fabricagefouten zoals die in België zijn gevonden.

De geplande onderhoudsstop komend voorjaar wordt gebruikt voor een reguliere inspectie van het reactorvat. Daarnaast komen er extra inspecties waarin de ervaringen uit Belgische onderzoeken worden betrokken. In een bericht op de eigen internetsite stelt hoofd kerncentrale Jan van Cappelle het uiterst onwaarschijnlijk te vinden dat een zoektocht in Borssele dit soort fabrieksfouten aan het licht brengt. Minister Máxime Verhagen (EL&I) heeft in een brief aan de Tweede Kamer nog eens bevestigd dat met het reactorvat van Borssele niks mis is.

Zie eerder artikel van 3 oktober: GroenLinks wil onpartijdig onderzoek kerncentrale Borssele en EPZ-nieuwsartikel: Europees robuustheidsonderzoek voor kerncentrales

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.