Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 29 november 2007

Borsels college komt kleine dorpsraden nog één keer tegemoet

Burgemeester en wethouders van Borsele komen de kleine dorpsraden nog één keer tegemoet als het gaat om de subsidiëring. In een nieuw voorstel staat dat ze een vast bedrag van zeshonderd euro per jaar krijgen en veertig cent per inwoner. "Dit is echt het laatste voorstel", zegt woordvoerder Daniël Rouw.

Het college wil de subsidieregeling voor de dorpsraden op de schop nemen. Nu krijgen de raden 23 cent per inwoner en daarnaast betaalt de gemeente de vergaderkosten en de consumpties. Het college bedacht dat het veel simpeler kan door elke dorpsraad tachtig cent per inwoner te geven. Vooral de kleinere raden gaven aan daar moeite mee te hebben, omdat ze niet meer rond zouden komen.

Vorige week presenteerde het college daarom een alternatief. Elke dorpsraad zou een vast bedrag van driehonderd euro krijgen plus zestig cent per inwoner. Daar kunnen sommige dorpsraden echter nog steeds niet mee leven.

Nu ligt voorstel nummer drie er, en dat is echt het laatste. Dorpsraden krijgen een nog hoger vast bedrag (zeshonderd euro), terwijl het bedrag per inwoner iets zakt naar veertig cent. Dat is gunstig voor de dorpen met weinig inwoners. Zo krijgt de dorpsraad van 's-Heer Abtskerke (530 inwoners) in de regeling die het college nu presenteert 812 euro per jaar, terwijl dat met het voorstel van vorige week maar 618 euro zou zijn.

De grote dorpen moeten iets inleveren. Voor hen was de regeling van vorige week beter, omdat ze juist baat hebben bij een hoger bedrag per inwoner. Neem 's-Gravenpolder. Het voorstel van vorige week bood de dorpsraad daar ruim 2900 euro per jaar, maar met het huidige plan krijgen ze 'maar' een kleine 2400 euro.

Het college is desondanks van mening dat met het laatste voorstel een acceptabele tussenweg is gevonden. Alle dorpsraden gaan er volgens B en W op vooruit ten opzichte van de bestaande situatie. De gemeenteraad neemt op 6 december een definitief besluit.

Zie ook artikel: Nieuwe regeling voor dorpsraden

Het college heeft een derde en laatste voorstel voor subsidiëring van de dorpsraden op tafel gelegd. Het vaste bedrag dat ze krijgen is daarin verhoogd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.