Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 24 november 2007

Nieuwe regeling voor dorpsraden

De gemeente Borsele heeft een nieuw voorstel op tafel gelegd voor de subsidieregeling voor de dorpsraden.

Dit naar aanleiding van de kritiek die met name de kleinere kernen hadden op een eerder voorstel. In dat voorstel zouden de dorpsraden 0,80 cent per inwoner krijgen, en daar alle kosten van moeten betalen. In het nieuwe voorstel kijgt elke dorpsraad een vast bedrag van 300 euro en een vergoeding van 0,60 euro per inwoner.

Woordvoerder P. de Vree van de gemeente Borsele: "Het college neemt de klachten van de kleine kernen serieus. Daarom heeft de gemeente het nieuwe voorstel aan de dorpsraden voorgelegd, waar zij tot vrijdag op konden reageren."

Uit de eerste reacties blijkt dat in ieder geval Ellewoutsdijk en 's-Heer Abtskerke ook het laatste voorstel niet zien zitten. Zij zien het liefst dat de bestaande regeling gehandhaafd blijft. Daarin neemt de gemeente de vergaderkosten direct voor haar rekening en ontvangt elke dorpsraad 0,23 euro per inwoner.

De Vree: "We willen de dorpsraden juist meer financiële vrijheid geven. Het totale budget voor de dorpsraden stijgt van 10.850 naar 18.000 euro. De dorpsraden krijgen nu meer vrijheid in hoe ze dat besteden. We zien grote verschillen in het uitgavenpatroon van de dorpsraden. Het college gaat ervan uit dat kleinere dorpen minder kosten hebben dan grotere dorpen. In de praktijk zien we dat niet altijd terug."

H. van Dam, secretaris van de dorpsraad Nieuwdorp, heeft een eigen regeling bedacht: 0,35 cent per inwoner en een vaste component voor de vergaderkosten. Hij vindt dat de gemeente niet het hele budget meteen moet verdelen, maar wil dat er een potje komt waar dorpsraden uit kunnen putten op het moment dat zij iets willen organiseren. "Als je nu alles opdeelt, zit er straks misschien iemand zonder geld, terwijl een ander te veel heeft."

De Vree wilde gisteren nog geen inhoudelijke reactie geven op het voorstel van Van Dam. "Ik moet het nog even goed bekijken. Alle reacties van de dorpsraden worden zorgvuldig afgewogen. Er komt in ieder geval meer geld beschikbaar voor de dorpsraden, maar hoe we dat gaan verdelen staat op dit moment nog ter discussie." Aanstaande dinsdag vergadert het college van B & W over de subsidieregeling. De gemeenteraad neemt op donderdag 6 december een definitief besluit.

B & W van Borsele hebben een nieuw voorstel gedaan aan de dorpsraden voor de subsidieregeling. De gemeenteraad neemt 6 december een definitief besluit.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.