Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 22 november 2007

CDA vreest vertraging Sloeweg

Het CDA in Provinciale Staten vreest vertraging bij de verdubbeling van de Sloeweg tussen rijksweg A58 bij Heinkenszand en de weg naar de Westerscheldetunnel. CDA-statenleden A. Saman en J. Meulenberg-Op 't Hof hebben gisteren schriftelijk opheldering gevraagd aan gedeputeerde A. Poppelaars (CDA, verkeer).

CDA vreest vertraging SloewegDe aanleiding voor de schriftelijke vragen is het uitstel dat opnieuw dreigt voor de aanpak van de N61 Schoondijke-Hoek en de perikelen rond de N57 op Walcheren, waarvoor te elfder ure twintig miljoen euro te weinig beschikbaar bleek. Alleen het gedeelte van de N57 bij Middelburg - met een aquaduct onder het Kanaal door Walcheren - wordt nu aangelegd. Het deel op het Walcherse platteland is voorlopig geschrapt.

CDA'er Saman - tevens secretaris van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging - roept in een toelichting de voorgeschiedenis van de wegenprojecten N61 en N57 in herinnering. "Ik maak mij daarom met mijn collega Meulenberg-Op 't Hof ook zorgen over de uitvoering van de verdubbeling van de wegen naar de Westerscheldetunnel: de Sloeweg op Zuid-Beveland en de Tractaatweg in Zeeuws-Vlaanderen. Zeeland is niet zo gelukkig als het om de realisatie van dit soort projecten gaat."

Volgens Saman duldt zeker de aanpak van de Sloeweg en de Tractaatweg geen uitstel. "Die wegen vormen de hoofdverbindingen voor de economische motoren van Zeeland, de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone en het industrie- en havengebied Vlissingen-Oost. Die verbindingen worden de komende jaren alleen maar belangrijker met alle toekomstplannen voor VlissingenOost, zoals de realisatie van containerterminals."

De financiering van de verbreding van de Sloeweg en Tractaatweg is overigens anders geregeld dan die van de werken aan de N57 en N61. Voor de tunnelwegen is die geregeld in een overeenkomst tussen de provincie en het ministerie van Landbouw uit 2005. De financiering zit in één pakket met de verdieping van de Westerschelde en natuurmaatregelen rond de Westerschelde, waaronder het omstreden ontpolderen. "Ik wil het niet over ontpoldering hebben", geeft Saman aan. "Het gaat ons om duidelijkheid over de Sloeweg en Tractaatweg." Op een informatieavond over het pas verschenen milieurapport voor een verbrede Sloeweg is vorige week nog gemeld dat in 2011 en 2012 de werkzaamheden zijn voorzien.

CDA-statenleden vrezen dat de aanpak van tunnelwegen, waaronder de Sloeweg, hetzelfde lot zal treffen als de vertraagde en uitgeklede N57 op Walcheren.

Zie ook artikel: Verbreding Sloeweg roept geen grote bezwaren op

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.