Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 maart 2007

Borsele voor goedkoopste uitbouw gemeentehuis

Niet één partij in Borsele is tegen aanpassing van het gemeentehuis in Heinkenszand, maar een ingreep moet deze keer wel meer toekomstgericht zijn.

Maquette gemeentehuisDe keuze is gevallen op de goedkoopste oplossing voor verbouwing en uitbreiding van het Borselse gemeentehuis in Heinkenszand. Geld is er echter nog niet en ook ontbreekt nog een tijdsplanning.
De vijf fracties in de Borselse gemeenteraad mochten gisteravond een eerste voorkeur aangeven. Dat er wat moet gebeuren, staat voor allemaal vast. Het gemeentehuis is van 1983 en was - naar een lied van de 's-Heerenhoekse zanger Engel Reinhoudt - 'voor generaties gebouwd'.

In de loop der tijd hebben gemeenten echter veel meer taken gekregen, onder meer uit Den Haag van de rijksoverheid. Het aantal ambtenaren bij de gemeenten is toegenomen. Het is daardoor krapjes geworden in Borsele. De klimaatbeheersing voldoet niet meer. En niet te vergeten: de burgerbalie waar bewoners onder meer voor een paspoort moeten zijn, zit helemaal verstopt.

Klundert Architecten uit Rotterdam presenteerde begin februari in de Borselse raad drie schetsen met oplossingen voor alle problemen: nieuwbouw en twee varianten voor een verbouwing met uitbreiding. Als goedkoopste (7,5 miljoen euro) rolde een verbouwing plus uitbreiding met de plaatsing van een brede kap over het pand uit de bus.

Het CDA liet als eerste weten voor die mogelijkheid te kiezen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat laagbouw het best in de omgeving past. De andere partijen die in het college van B en W zitten, SGP/ChristenUnie en VVD, volgden het CDA in grote lijnen. Waarbij VVD'er R. Boekholt aangaf dat 'elke oplossing nú toekomstbestendig moet zijn'.

PvdA en Lokale Partij Borsele (LPB) legden daar vanuit de oppositie de nadruk op. LPB-raadslid N. Werri herinnerde eraan dat vier, vijf jaar geleden een historische boerderij bij het gemeentehuis is verbouwd tot raads- en trouwzaal. Dat zou lucht geven in het gemeentehuis. "Nu krijgen we toch dit."

Niemand wees een verbouwing af. Borsele gaat waarschijnlijk voor de zomervakantie een aanbesteding doen voor een ontwerp. Architect J. de Jonge uit 's-Gravenpolder, de ontwerper van het huidige gemeentehuis, liet weten zeker mee te dingen. Hij uitte deze week eerder kritiek op Borsele, omdat hij zich gepasseerd voelde. Die kou is dus uit de lucht. Geld is het echte probleem. Jaarlijks is er nu 125.00o euro begroot, terwijl minstens vier ton nodig is om voldoende te kunnen investeren.

Zie ook artikel: Architect voelt zich gepasseerd

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.