Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 13 maart 2007

Architect voelt zich gepasseerd

Het raadhuis in Borsele is te klein geworden en het klimaat is slecht. Maar renovatie hoeft niet zoveel te kosten als BenW denken, zegt architect J. de Jonge.

Maquette gemeentehuisDe architect die het raadhuis in Heinkenszand heeft ontworpen is verbaasd dat hij niet op de hoogte is gesteld van de renovatieplannen die de gemeente Borsele voor het gebouw heeft gemaakt. J. de Jonge uit 's-Gravenpolder vernam pas medio februari uit de PZC dat zijn 'geesteskind' uit 1983 voor miljoenen wordt verbouwd. Burgemeester J. Gelok vindt de kritiek 'prematuur'.
De Jonge vindt het 'volkomen gerechtigd' om een andere architect in de arm te nemen voor de aanpassingen. "Maar het is wel zo fatsoenlijk om hierover te bellen. Nu gaat de gemeente voorbij aan de geestelijke vader van het gebouw." Hij wijst in een brief aan de raad op de gedragsregels die de Bond van Nederlandse Architecten heeft vastgesteld. Daarin staat dat de architect die een opdracht krijgt om een gebouw, te wijzigen, 'alvorens met de werkzaamheden aan te vangen, de oorspronkelijke architect de gelegenheid geeft tot overleg over deze wijzigingen'. De oorspronkelijke architect mag zich dan niet tegen de opdracht verzetten.

De eerste schattingen van dit plan door Klundert Architecten uit Rotterdam liggen tussen de 7,5 en 11 miljoen euro, afhankelijk van het model: nieuwbouw, uitbreiding en verbouwing met een extra etage, of uitbreiding en verbouwing met plaatsing van een brede kap over het pand. Het laatste heeft de voorkeur van BenW, want dat is het goedkoopst.

Maar volgens De Jonge is die optie nog steeds duurkoop. De overkapping die nodig zou zijn voor installatie van klimaatbeheersing is volgens hem overbodig. "Daar hebben we indertijd al rekening mee gehouden. Bovendien tast het dak de oorspronkelijke gedachtegang, dat het zou passen in het landschap, aan. Het huidige dak is een dijkvorm."

De Jonge schat dat hij een complete nieuwbouw van vijfduizend vierkante meter, zonder rekening te houden met landschappelijke waarden, kan neerzetten voor zo'n 5 miljoen euro. Maar uitbreiding kan ook aan de uiteinden van de vleugels, aan de zogenaamde hamerstukken, zegt hij. Daar is zo duizend vierkante meter mee te winnen. Nog altijd meer dan de uitbreiding van de Rotterdammers: 780 vierkante meter. En de klimaatbeheersing kan in het huidige dak worden geïnstalleerd. Geraamde kosten: 4,5 miljoen.

Burgemeester J. Gelok van Borsele vindt dat De Jonge te vroeg is met zijn brief. "Dit zijn nog maar vingeroefeningen. Het is nu eenmaal zo dat we kampen met ruimtegebrek. En verder is klimaatbeheersing dringend nodig. Op een dag als deze zweet ik al, met ramen open. Als De Jonge het inderdaad kan voor deze bedragen, dan heeft -ie vrijdag een volle agenda. En als het inderdaad nodig is dat wij de koninklijke weg moeten bewandelen, dus dat we moeten overleggen met De Jonge, ja dan doen we dat." De raad vergadert donderdag over de renovatieplannen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.