Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 november 2006

Postweg verandert van landingsbaan in dorpsstraat

De Postweg door Lewedorp wacht een gedaantewisseling. Bureau Bosch Slabbers heeft een voorontwerp voor de herinrichting van de oude Rijksweg gemaakt. Morgenavond is de presentatie in Lewedorp. De Postweg is nu een soort landingsbaan, zegt hoofd afdeling woonomgeving J. Uitterhoeve bij de gemeente Borsele. Sinds de Postweg geen Rijksweg meer is, sinds 1970, is er weinig aan veranderd.

Van de Dries"De weg wordt een dorpsstraat", blikt wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) vooruit.

Een brede werkgroep heeft meegedacht. Vertegenwoordigers van onder meer dorpsraad, wielercomité, carnavalsvereniging en fritesfabriek McCain deden mee. Het overleg kostte veel tijd, maar ‘dat win je later terug’, denkt Vermue-Vermue. Het voorontwerp - ‘op hoofdlijnen’, voegt Uitterhoeve toe - is algemeen aanvaard.

De saaie asfaltweg die uitnodigt tot hard rijden, wordt speelser. Komend vanaf Goes komt er even vóór het bordje Lewedorp een laag plateau en gaat de weg iets uitbuigen.

De snelheid moet er terug van tachtig naar vijftig kilometer. Voorbij het bordje Lewedorp, bij de Nieuwe Kraayertsedijk richting Veerse Meer, begint een 30-kilometerzone die doorloopt tot de andere kant van het dorp, langs nieuwbouwwijk West Kraayertpolder.

Een grote verandering zal zijn dat de Postweg deels in klinkers wordt uitgevoerd, vanaf café De Goede Verwachting tot en met de kruising Korenweg-Scheldestraat. Snelverkeer en fietsers moeten daar straks naast elkaar rijden. Verder blijven er fietspaden. Het verwaarloosde plein bij het café en de rooms-katholieke kerk wordt ook in nieuwe klinkers gezet en uitgebreid tot de ingang van de kerk. Aan het plein, bij de cafetaria naast De Goede Verwachting, komt een extra terras.

De kruising Korenweg-Scheldestraat wordt het klapstuk, met een verlengde brandvijver en een over de huidige Postweg getrokken rechthoekig stuk groen. Op verzoek van McCain komen daar weer aparte fietspaden. Het zou anders te onveilig worden met vrachtauto’s. Hoe ver de brandvijver wordt uitgebreid, hangt nog af van nieuwbouw op de plek waar oliehandel Van den Dries heeft gezeten.

De ontwikkeling van de locatie Van den Dries stokt, wat wethouder Vermue-Vermue een doorn in het oog is. Ze wil er niet op wachten. Het karwei aan de Postweg moet, als het een beetje meezit, voor de zomer beginnen. Borsele heeft er ruim 2,5 miljoen euro voor over. De dorpsraadvergadering in het dorpshuis met de presentatie van het voorontwerp begint morgenavond om half acht. Het opvallendste element in de nieuwe Postweg in Lewedorp komt bij de brandvijver: een groene rechthoek over de huidige weg.

Zie ook nieuwsartikel: Positieve ontvangst nieuwe Postweg Lewedorp

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.