Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 30 november 2006

Positieve ontvangst nieuwe Postweg Lewedorp

Het voorontwerp voor een vernieuwde Postweg door Lewedorp is gisteravond op de jaarvergadering van de dorpsraad over het algemeen positief ontvangen.

Stedebouwkunidg concept Lewedorp"Strak plan", zei een bewoner na afloop. "Een beetje gekunsteld", was een ander kritischer. Een landbouwster die zich met name zorgen maakt over de doorstroming van het landbouwverkeer, had er nauwelijks een goed woord voor over. Door de band genomen waren de reacties echter positief. "Het is goed dat er na al die jaren wat aan deze weg gebeurt". En gunstiger: "Dit wordt een verrijking voor het dorp."

De Postweg is nog de Rijksweg van 1970, toen de nieuwe A58 in gebruik kwam bij Lewedorp. De vernieuwde Postweg met een maximumsnelheid van dertig kilometer wordt een echte dorpsstraat, zeker in het hart van Lewedorp; vanaf café De Goede Verwachting, het kerkplein, tot de kruising van de Korenweg en de Scheldestraat.

Het opvallendste onderdeel van de heringerichte Postweg komt op dat laatste kruispunt. De vijver wordt doorgetrokken en een groen, rechthoekig plein wordt schuin over de huidige Postweg getrokken. Vrijliggende fietspaden moeten zorgen voor extra verkeersveiligheid, omdat daar redelijk wat vrachtwagens rijden. Overzichtelijker wordt het niet, kraakte een inwoner (van beroep buschauffeur) een kritische noot. Volgens hem zullen fietsers uit de nieuwe wijk West Kraayertpolder recht de nieuwe kruising oversteken, omdat dit de kortste weg is. Wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) erkende dat. "Máár er is een alternatief", wees ze op het fietspad dat om de groene rechthoek was ingetekend. Nog zo’n puntje was dat fietsers tussen het kerkplein en de Nieuwe Kraayertsedijk (uit en in de richting Goes) straks aan beide kanten een stukje over parallelwegen moeten. Nu liggen daar vrije fietspaden. Een bewoner: "Dat wordt onveiliger." VermueVermue zegde toe dat dit wordt bekeken.

Schaven blijft mogelijk. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt. Het gaat daarna de inspraak in.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.