Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 28 oktober 2006

Turbine geeft kerncentrale meer vermogen

De kerncentrale Borssele ligt overhoop. Eigenaar EPZ is deze week begonnen met een grote beurt. Het belangrijkste onderdeel van dit karwei is de complete vervanging van de turbine en een deel van de generator. Dankzij de nieuwe turbine gaat de kerncentrale 7 procent meer stroom produceren.

Turbine van de kerncentraleEPZ spendeert ruim de helft van de ongeveer 80 miljoen euro die de onderhoudsbeurt kost, aan de vernieuwing van de turbine en de generator. Omdat de productiecapaciteit van de nucleaire stroomfabriek wordt opgevoerd van 485 tot 520 megawatt verdient de centrale de kosten uiteindelijk terug.

"We stoppen er een nieuwe motor in", legt projectleider Chris Loos uit. "Alles gaat eruit." Dat blijkt. In de anders zo keurig opgeruimde turbinehal van de centrale is het een wirwar van oude en nieuwe onderdelen. Ruim tweehonderd man - grotendeels Duitsers van Siemens en haar onderaannemers - zijn er in ploegendienst mee aan de slag.

De turbine zet met behulp van schoepen de door kernsplijting geproduceerde warmte om in een draaiende beweging, waarmee in de eraan gekoppelde generator - vergelijkbaar met een fietsdynamo - elektriciteit wordt opgewekt.

Na 35 jaar zijn de roestvrijstalen onderdelen van de turbine nog prima in orde.

Toepasbaar
Loos: "Wat dat betreft is vervanging nog lang niet nodig, maar de tijd heeft niet stil gestaan. Bij de ontwikkeling van straalmotoren en gasturbines zijn technologieën ontstaan die ook goed toepasbaar zijn in turbines zoals wij ze gebruiken. Dat betekent iets anders vormgegeven schoepen en een betere afdichting tussen het bewegende en het vaste deel van de turbine."

Kleine aanpassingen met grote gevolgen. Je ziet het er niet aan af, maar volgens Loos passen de onderdelen van de nieuwe turbines straks in elkaar 'als het raderwerk van een horloge'.

EPZ slaat de ontmantelde oude turbine voorlopig op. Als de nieuwe na de heropstart van de kerncentrale goed blijkt te functioneren, gaat het staalwerk naar de schroothandel.

Loos: "We gooien geen oude schoenen weg voordat de nieuwe passen."

De oude generator blijft langer bewaard. EPZ wil die zodanig conserveren dat hij als reserve-onderdeel kan worden gebruikt. Net als bij de turbine waren er geen dringende redenen de generator te vervangen. Zo'n apparaat heeft wel de neiging in de loop van de tijd te verouderen. Dat proces is enigszins versneld als gevolg van een stroomstoring door een storm in 2002. Loos: ,,Het was daarom zinvol de generator nu meteen te vervangen. Als de oude het op een gegeven moment toch zou hebben laten afweten, kost het een jaar om een nieuwe te krijgen."

De beurt van de kerncentrale is omstreeks Sinterklaas klaar.

Meer info in ons vorige artikel:Grote revisie kerncentrale Borsele en EPZ-nieuwsartikel: Grote revisie kerncentrale Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.