Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 4 oktober 2006

Boerennatuur Zwaakse Weel is voltreffer

De uitbreiding van natuurgebied Zwaakse Weel tussen Kwadendamme en 's-Gravenpolder is een succes. Wandelaars en fietsers kunnen er praktisch overal komen. Vissers - jong en oud - hebben de nieuwe steigers ontdekt.

De Zwaakse Weel"Kun je er nog niet een paar bijleggen?", vraagt Pierre van der Sterren dinsdag rond half twee aan beheerder Arjan Boon van Natuurmonumenten. "Kom je hier later op de middag dan kun je er bijna niet meer op. Zoveel jonge gasten zijn hier dan", weet de Goese hobbyvisser uit ervaring, Boon vindt het prachtig dat de met provinciale subsidie aangelegde vissteiger zo aanslaat, maar nog een steiger erbij? "Nee, het moet leuk blijven." Van der Sterren gaat ondertussen rustig door met vissen. Hij haalt het éne na het andere voorntje boven water. "Ik ben om elf uur gekomen en heb er al honderdtwintig gevangen. Een machtig viswater."

Natuurontwikkeling mag dan wel eens 'uit' lijken, met het Zwaakse Weel-project merkt Natuurmonumenten daar helemaal niks van. Integendeel. Vissers, wandelaars, fietsers, ze kunnen er gemakkelijk in en komen er graag.

'Niet te moeilijk doen', vindt Natuurmonumenten. Boon laat een wandelpad zien. "Als mensen hier willen fietsen, kan dat ook. Zo druk als op de Kop van Schouwen is het hier toch niet."

Boon heeft een aardige verklaring voor de positieve reacties op de toch grootschalige herinrichting van de Zwaakse Weel. "Het is weer boerennatuur geworden, zoals mensen het gebied uit hun jeugd herinneren. En laat je zo'n gebied zoveel mogelijk open voor bezoekers, dan sluiten mensen het eerder in hun hart. We hebben de bewoners van omliggende dorpen via nieuwsbrieven ook steeds goed op de hoogte gehouden."

Het vernieuwde deel van Zwaakse Weel wordt volgende maand officieel geopend. Honderd hectare is inmiddels ingericht. Het hele natuurplan Zwaakse Weel beslaat het dubbele. Dat laat nog even op zich wachten. Buurmans grond komt niet altijd direct te koop.

Precies een jaar geleden startte de uitbreiding van het natuurgebied Zwaakse Weel.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.