Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 31 augustus 2006

Grootste deel Amac-personeel weer aan de slag

Vakbonden, curator S. van Boven en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) hadden er allemaal een hard hoofd in. Hoe kunnen 46 over het algemeen oudere werknemers van het failliete Amac uit 's-Heerenhoek aan een ander werk worden geholpen? Negen maanden na dato is de overgrote meerderheid aan de slag.

Een Amac machine"Ik had dit vantevoren zeker niet verwacht", merkt de Goese CWI-adviseur J. Varkevisser op. "De gemiddelde leeftijd van de mensen die bij ons in bemiddeling kwamen na het faillissement van Amac, was niet laag. Je verwacht dan over het algemeen niet vlug resultaten. Toch is het gelukt de meesten vrij snel elders te laten instromen, mede dankzij een actief wervingsbeleid. Wij hebben als CWI meer dan twintig bedrijven benaderd."

Vacatures
Van de 46 in november ontslagen werknemers hebben er, volgens de gegevens van Varkevisser, inmiddels 35 een baan gevonden. "Een aantal staat nog bij ons teboek", aldus de CWI-adviseur, "enkelen zijn nog niet aan de slag vanwege ziekte."

Varkevisser is al met al tevreden over het verloop. Het CWI heeft daaraan een bijdrage geleverd, maar, onderkent de adviseur, 'er moeten natuurlijk wel genoeg vacatures vrij zijn'.

Het klinkt wrang, maar wat dat betreft kwam het faillissement van Amac - een bedrijf van naam in de landbouwmechanisatie, met name aardappelrooiers - niet op een verkeerd moment. Varkevisser: "De markt is in de afgelopen tijd aangetrokken, zeker in de metaalsector. Een paar jaar geleden was het veel moeilijker geweest deze mensen in zo korte tijd weer aan ander werk te helpen."

Druk
De Amac-werknemers zijn uitgewaaierd over een groot gebied. In Vlissingen-Oost zijn er aan het werk, in Middelburg, in Sint-Maartensdijk op Tholen en ook bij Van den Ende Machinebouw in Borssele, waar drie Amac'ers terecht zijn gekomen. "Overal in de machinebouw is het aardig druk", verklaart een woordvoerder.

Eén van de aangenomen Amac-medewerkers is net 65 jaar geworden. Hij blijft nog even. De woordvoerder: "Anders was het voor ons niet de moeite geweest." Een werknemer van eind veertig, begin vijftig gaat tijdelijk naar school om bij te leren.

Onderdelen
Van den Ende Machinebouw in Borssele maakt overigens onderdelen voor Amac-machines. In 's-Heerenhoek zijn er ook nog activiteiten. Het bedrijf Amac mag failliet zijn, de merknaam is gebleven. Het moederconcern Agrimac in Steenwijk heeft de rechten, tekeningen en mallen van Amac-machines overgenomen en wil de productie volgend jaar hervatten in Steenwijk. Op het oude Amac-terrein in 's-Heerenhoek zijn de onderdelenvoorziening en de verkoop van nieuwe machines gevestigd, meldt J. Remijn van de verkoop. Zes à zeven man werken volgens hem op de vestiging in 'sHeerenhoek.

Op termijn is woningbouw gepland op de vier hectare grote, met bedrijfsloodsen volgepropte Amac-locatie. Remijn houdt alvast rekening met een verhuizing. Het is volgens hem de opzet de in 's-Heerenhoek gevestigde afdelingen in Zeeland te handhaven.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.