Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 9 mei 2006

Digitale tv ook in buitengebied

Bij de overschakeling van analoge naar digitale televisie-uitzendingen eind oktober dit jaar komen bewoners van het platteland niet in de kou te staan, verzekert provinciaal bestuurder H. van Waveren (CDA, cultuur). Van Waveren reageert op een actie van zijn Borselse partijgenoot A. Schenk eind vorige week.

Definitief einde van de TV-antenneSchenk was in een eerder bericht verrast door het kabinetsbesluit om in de nacht van 28 op 29 oktober te stoppen met analoge uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen. Ze zijn dan alleen nog digitaal te ontvangen, dus niet meer met een antenne. In Zeeland zouden daar veel mensen op het platteland zonder kabelaansluiting of schotel de dupe van worden, aldus Schenk. Hij was boos, omdat staatssecretaris Van der Laan (D66, cultuur) eerder had toegezegd dat er 'op tijd goede en betaalbare oplossingen worden geboden'. Schenk: "En daar staat in het kabinetsbesluit niets over."

Betaalbaar
Een goede en betaalbare oplossing is al in de maak, weet provinciaal bestuurder Van Waveren inmiddels. Hij is betrokken bij landelijk overleg tussen alle provincies, telecombedrijf KPN en de koepel van lokale en regionale omroepen Roos.

Digitenne
Telecombedrijf KPN zet via dochteronderneming Digitenne alles op alles om het hele buitengebied in oktober te voorzien van een digitaal tv-signaal, meldt Van Waveren. KPN heeft een behoorlijke drijfveer om dit te willen. Van Waveren: "KPN heeft Digitenne overgenomen en wil met dat bedrijf de concurrentie aangaan met leveranciers van televisiebeelden via de kabel en de satellietschotel."

Investeren
Om digitale televisie te kunnen ontvangen via Digitenne moeten de gebruikers een investering doen in een ontvanger, een decoder, die honderd à tweehonderd euro kost, volgens Van Waveren. "Dat is in elk geval goedkoper dan een satellietschotel." Digitenne heeft ook toegezegd de signalen van Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen gratis door te geven.

De digitalisering van televisie-uitzendingen kan met name voor de regionale omroepen interessant worden. Er wordt over gesproken alle regionale omroepen door het hele land te verspreiden, zodat Omroep Zeeland bijvoorbeeld ook in Groningen te zien is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.