Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 6 mei 2006

Platteland dupe einde analoge tv

Het is 'van de gekke' dat veel plattelandsbewoners vanaf eind oktober per se een schotel moeten aanschaffen, omdat zij anders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale zenders niet meer kunnen ontvangen.

Definitief einde van de TV-antenneActie is nodig om dat te voorkomen, vindt het Borselse CDA- raadslid A. Schenk. In de nacht van 29 op 30 oktober stoppen de analoge uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 en de regionale zenders. Het kabinet heeft dit onlangs besloten. Voortaan zullen de zenders alleen nog digitaal via kabel of schotel te ontvangen zijn. Raadslid Schenk heeft geen goed woord over voor dit besluit. Veel mensen in het buitengebied zijn nog op ontvangst van tv aangewezen met de vertrouwde tvantenne.

"Zij moeten straks waarschijnlijk voor korte tijd een satellietschotel aanschaffen, omdat de dekking van digitale ethertelevisie nog niet volledig is", stelt Schenk. "In de Randstad bestaat wel digitale ethertelevisie, maar iedereen weet dat bedrijven nooit zo happig zijn om zulke investeringen in dunbevolkte regio's te doen." Digitenne geeft overigens aan 'naar verwachting' eind 2006 in heel het land actief te zijn.

Alternatieven
Schenk hecht daar niet zoveel geloof aan, omdat hij al eerder heeft gemerkt dat in deze kwestie weinig zeker is. Zo zegde D66-staatssecretaris Van der Laan van Cultuur maart dit jaar nog toe dat de analoge uitzendingen pas kunnen worden gestopt, 'als de burgers die nu gebruik maken van het analoge signaal goede en betaalbare alternatieven kunnen worden geboden'. Schenk: "En dat is niet geregeld."

Tij keren
Om het tij te keren, is Schenk in actie gekomen richting de provincie, alle Zeeuwse gemeenten en de Tweede Kamerfractie van het CDA. Het stopzetten van de analoge uitzendingen gebeurt niet zomaar, het levert het Rijk een bezuiniging van elf miljoen euro op. Is het dan niet vechten tegen de bierkaai? Het Borselse raadslid denkt van niet. "Ze kunnen toch haast maken met de beloofde betaalbare oplossingen en dan alsnog die besparing binnenhalen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.