Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 4 mei 2006

Studie onderwatermolens bij Borssele

Aan of bij de steiger van olieraffinaderij Total bij Borssele komen mogelijk onderwatermolens voor de opwekking van elektriciteit.

Waterturbines in de Westerschelde?De gemeente Borsele heeft onderzoeksbureau Altran Technologies opdracht gegeven dit te onderzoeken. Stroming in het water is een onuitputtelijke energiebron, maar tot nu toe wordt daar weinig gebruik van gemaakt.

Op enkele plekken in de wereld, zoals in fjorden in Noorwegen en in de East River in New York City, worden wel proeven gedaan met onderwaterconstructies om elektriciteit te produceren. Borsele sluit zich daarbij aan, al is het voorlopig alleen op papier.

Altran Technologies, een internationaal innovatiebureau dat duurzame energie als speerpunt heeft, voert de studie uit. Onderzocht wordt onder meer welke energieopwekkers aan of bij de Total-steiger kunnen worden bevestigd en of er voldoende elektriciteit mee kan worden geproduceerd om een investering rendabel te maken.

De Borselse wethouder M. de Bruijne (VVD) is enthousiast over de kansen. "Water in de Westerschelde is praktisch altijd in beweging, waarmee het een betrouwbaardere energiebron is dan wind. En onderwatermolens zorgen niet voor horizonvervuiling." Borsele heeft 5000 euro uitgetrokken voor het onderzoek.

Al te grote onderwatermolens zullen aan of bij de Total-steiger niet geplaatst kunnen worden, is de verwachting. Onderzoeker A. Ledeboer van Altran Technologies denkt aan het soort turbines dat is toegepast in de East River in New York City.

Die kunnen volgens hem voorzien in de energiebehoefte van ongeveer tien huishoudens.

Al te veel is dat niet, onderkent wethouder De Bruijne, maar alle begin is moeilijk.

In het najaar worden de resultaten van de studie verwacht. Borsele is van plan ermee de boer op te gaan, onder meer richting Total, om het bedrijfsleven ertoe te brengen voor eigen gebruik te investeren in de nieuwe vorm van energiewinning.

In 2004 werd al eens een plan gelanceerd voor opwekking van elektriciteit uit de getijdenstroom van de Westerschelde.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.