Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 24 maart 2005

Eis 3 jaar voor brand uienfabriek

Tegen een 43-jarige man uit Hansweert is donderdag 3 jaar cel geëist voor het in brand steken van uienbedrijf SVZ in Baarland.

Cosun verkocht onlangs SVZ aan Crop AllianceDe (voormalig) werknemer had vorig jaar op 7 december twee loodsen van het uienverwerkingsbedrijf bij Baarland in brand gestoken uit wraak voor zijn ontslag. De opzet was het productieproces een aantal dagen stil te leggen. "Dat is hem gelukt", zei officier van justitie H. den Hartog, die drie jaar cel eiste. De schade beliep anderhalf miljoen euro, dat grotendeels door de verzekering wordt vergoed. De officier vond dat de man in elk geval het eigen risico van 50.000 euro aan het gedupeerde bedrijf moet betalen.

Een van de loodsen deed dienst als controleruimte; daar vindt het productieproces plaats. In de andere loods gingen landbouwmachines, gereedschappen en een in aanbouw zijnde boot verloren. De man gaf ook toe, eerder, op 12 november bij Crop Alliance twee tanks met mango's te hebben gesaboteerd door de stoppen eruit te trekken. "Hij heeft uit onmacht en wrok gehandeld. Hij was teleurgesteld over zijn ontslag, want hij had dit niet verwacht. De verdachte stond bekend als een harde werker die meer uren maakte dan noodzakelijk was. Maar dit kan absoluut niet. Het gaat van kwaad tot erger", merkte de officier op.

De verdachte zei dat onder invloed van alcohol een normvervaging bij hem was ontstaan. Dat had hem tot de brandstichting aangezet. Volgens de psychiater was hij volledig toerekeningsvatbaar.

Voor het bestrijden van de brand werden vijftig brandweerlieden ingezet. Het duurde tien dagen voordat de dader werd gepakt. Crop Alliance had het bedrijf op 1 november overgenomen. Door een op stapel staande reorganisatie gingen een aantal arbeidsplaatsen verloren. De verdachte werkte als uitzendkracht. Zijn raadsman H. Dunsbergen pleitte ervoor een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen met verplicht reclasseringscontact.

De rechtbank doet op 6 april uitspraak.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.