Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 december 2004

Verdachte branden in uienfabriek Baarland

Landbouwmachines en deel productieafdeling verwoest

Cosun verkocht onlangs SVZ aan Crop AllianceIn het uienverwerkingsbedrijf Crop Alliance bij Baarland heeft gistermorgen op twee plaatsen brand gewoed. Een productieafdeling is getroffen en in twee loodsen gingen landbouwmachines verloren. Onlangs werd bekend dat een reorganisatie op stapel staat bij Crop Alliance, waardoor veertien arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan.

De melding van de brand kwam om half vier 's ochtends binnen. Bij aankomst van de eerste blusvoertuigen van de brandweer Borsele bleek het op twee plekken te branden, in een loods en in de productieafdeling die op honderd meter uit elkaar liggen. S. Swaanen, directeur van Crop Alliance, liet weten dit merkwaardig te vinden. Hij verbond er geen conclusies aan. De technische recherche moet nog onderzoek doen. Ook officier van dienst L. van der Maas van de brandweer sprak zich niet uit over de oorzaak en het schadebedrag.

Blussen

Veertig tot vijftig brandweerlieden uit Borsele, Goes en het stadsgewest Vlissingen-Middelburg hebben geholpen de vuurhaarden te bestrijden. In eerste instantie ging dat niet zo vlot. Crop Alliance is gevestigd in het buitengebied van Baarland, aan de Oude Dierikpolderweg. Een ondergrondse brandkraan is daar niet aanwezig. Volgens officier van dienst Van der Maas hebben zich toch geen problemen voorgedaan met de bluswatervoorziening. De uitgerukte blusvoertuigen beschikken over water en vrij snel kon al worden overgeschakeld op water uit een opslagbassin van het bedrijf zelf.

De brandweer richtte allereerst de aandacht op de bestrijding van het vuur in de productieafdeling om te voorkomen dat een vlakbij gelegen opslagtank met azijnzuur zou bezwijken. "Azijnzuur is niet gevaarlijk", lichtte Van der Maas toe. "Het zit ook in potjes met zilveruien en augurken, maar als het in een grote hoeveelheid vrijkomt, kan het een stekende damp veroorzaken en schadelijk zijn voor het milieu."

Azijnzuur

Het lukte de opslagtank met azijnzuur te behouden, wat niet het geval was met oogst- en zaaimachines voor zilveruien die in iets verderop gelegen brandende loodsen stonden. Het voorste deel van die loodsen brandde uit. Het achterste deel van de loodsen bleef grotendeels gespaard, dankzij een brandmuur in het midden van de beide loodsen.

Zo'n twee uur na de melding waren de branden onder controle. De brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen. Van productie bij Crop Alliance dat zilveruien, augurken en wortels verwerkt, kon gisteren geen sprake zijn. De elektrische hoofdschakelkast was verwoest bij de brand. Directeur Swaanen sprak de hoop uit vanochtend een deel van de productie weer op te kunnen starten. Momenteel versnijdt het bedrijf augurken en wortels voor grote voedingsmiddelenbedrijven als Heinz.

Verband

Of er sprake is van brandstichting en of er enig verband is tussen de twee branden en de recente ontslagen, wordt momenteel onderzocht. Verdacht is het in ieder geval wel.
Zie ook recent artikel over de ontslagen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.