Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 9 december 2004

Ernstige verdenking van brandstichting Baarland

De branden die dinsdag hebben gewoed in de uienfabriek Crop Alliance bij Baarland, zijn zo goed als zeker aangestoken.

Een technische oorzaak van de branden is niet gevonden, liet politiewoordvoerder J. van Mourick gisteren weten. De politie houdt volgens hem 'ernstig rekening met brandstichting'. Het onderzoek door de technische recherche is nog niet afgerond.

De productie bij Crop Alliance is woensdagochtend weer gedeeltelijk opgestart, ondanks de beschadiging aan de elektrische hoofdvoeding. Het duurt zeker nog anderhalve week, aldus directeur S. Swaanen, voordat die is hersteld. Om niet met de handen over elkaar te moeten afwachten, heeft het bedrijf aggregaten gehuurd voor de stroomvoorziening. Crop Alliance, dat momenteel wortels en augurken verwerkt, kan nog niet op volle capaciteit draaien. "Op 55 procent", schat Swaanen. Eén van de twee branden heeft een productiehal aangetast. Swaanen denkt dat daar de eerste weken niet kan worden gewerkt. De tweede brand heeft delen van twee loodsen waarin landbouwmachines stonden in de as gelegd. Over het schadebedrag zei Swaanen nog geen mededelingen te kunnen doen, omdat sommige stukken van het bedrijf nog zijn afgesloten. De brandweer van Baarland moest gistermorgen even terug naar Crop Alliance, omdat er wat brandresten aan het smeulen waren.
Zie artikel van woensdag 8 december 2004.

Naschrift redactie:
Ongeveer 2 weken na de brand heeft de politie een 43-jarige inwoner uit de gemeente Reimerswaal aangehouden op verdenking van brandstichting. De man heeft vroeger in de fabriek gewerkt en heeft bekend. Ook gaf hij toe de afsluiters van drie opslagtanks te hebben opengedraaid, waardoor het water uit die tanks wegliep de producten in die tanks onbruikbaar werden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.