Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 27 november 2004

Banen weg bij Crop Alliance

Bonden willen opheldering

Cosun verkocht onlangs SVZ aan Crop AllianceDoor een reorganisatie bij Crop Alliance in Baarland -tot voor kort SVZ International- verliezen veertien van de veertig mensen hun baan. FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond vragen de nieuwe eigenaar van het bedrijf om opheldering ten einde tientallen rechtszaken te voorkomen.

Crop Alliance teelt, verwerkt en conserveert groenten en fruit (onder meer zilveruien, augurken en bloemkool). Ook fungeert het als groothandel voor de im- en export. Volgens de vakbonden rommelt het bij het bedrijf sinds het per 1 november is overgenomen. Voor die datum heette het SVZ International en was eigendom van moederbedrijf Cosun.

De nieuwe eigenaar, Murre Investments in 's Gravenpolder, heeft volgens de bonden een dag na de overname een reorganisatie aangekondigd. Het zou gaan om vier telers en tien mensen van de technische dienst. Tijdens een mondelinge toelichting aan het personeel zou zijn medegedeeld dat Murre verdere ontslagen niet uitsluit.

De ondernemingsraad is ter plekke ontbonden, omdat die niet verplicht is bij een bedrijf met minder dan veertig werknemers. Personeelsleden hebben daarna contact gezocht met bestuurders van FNV-Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond. "Inmiddels hebben we een flink dossier aangelegd met brieven, e-mails en telefoonnotities over ontslagverhalen van leden en niet-leden", zegt CNV-bestuurder S. Dijxhoorn. "Zeker in deze tijd worden wel meer mensen ontslagen. Maar de manier waarop is stuitend. Zo ga je niet met mensen om. Zeker niet een dag na een overname, een toch al emotionele gebeurtenis."

De bonden hebben tot nu toe tevergeefs contact gezocht met de eigenaar. Daarom hebben ze gisteren een aangetekende brief aan hem gestuurd. Ze vragen vriendelijk doch dringend om mondelinge uitleg over de plannen. Tegelijk sommeren ze de eigenaar de plannen stop te zetten, 'ter voorkoming van tientallen gerechtelijke procedures bij de rechter vanwege onredelijk ontslag'. Ze wijzen in de brief fijntjes op een aantal artikelen van de cao's open teelten en groenten- en fruitverwerkende industrie.
Eigenaar Murre was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.