Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 3 november 2004

Schotse bevrijders Borsele ontvangen door gemeente

"Het is een voorrecht u terug te zien in Borsele." Met die woorden heette de Borselse burgemeester J. Gelok gistermiddag zestien Schotse oud-militairen én hun gastgezinnen welkom in het gemeentehuis in Heinkenszand.

De Schotten kregen met hun gastgezinnen een broodmaaltijd aangeboden. Zestig jaar geleden waren zij betrokken bij de bevrijding van Borsele, die begon met een landing vanuit Terneuzen op Westerschelde-dijken bij Baarland. Burgemeester Gelok zei 'diep respect' te hebben voor 'uw generatie', die van heinde en verre kwam om te strijden tegen 'een agressor die zij niet eens kende'.

Voor de zesde keer zijn de Schotse oud-militairen in groepsverband te gast in Borsele, schatte organisatrice N. Jeremiasse van het comité oud-strijders Borsele. Sinds 1989 gebeurt dit zo. Voordien kwamen de Schotten op individuele basis om herdenkingen bij te wonen. Het initiatief voor de groepsreizen is door Schotse oud-strijders zelf genomen. Het eerste jaar kwamen zij nog met twee bussen, dit jaar reisden de zestien overlevenden met het vliegtuig via Schiphol. Burgemeester Gelok bracht door het uitbrengen van een toast in herinnering dat al zoveel kameraden zijn overleden.

Vandaag staat de herdenking op de Westerschelde-dijk bij Baarland op het programma, om half vier 's middags, en morgen volgt een bezoek aan de geallieerde begraafplaats aan de rand van Bergen op Zoom.

Zie ook: de bevrijding van Zeeland begon in Baarland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.