Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 30 oktober 2004

WCT geen financieel risico voor Borsele

De gemeenteraad van Borsele hoeft niet bang te zijn dat zich in het Sloegebied Rotterdamse haventaferelen gaan afspelen. Het financiële risico van een Westerschelde Container Terminal (WCT) is voldoende afgedekt. De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Borsele had daar bezorgde vragen over gesteld.

PVDA-vragen over financiering WCTDe fractie vond dat de raad onvoldoende is geïnformeerd over de financiële risico's die Zeeland Seaports loopt door voor vijftig jaar in zee te gaan met Hessenatie, het bedrijf dat de kade wil gaan gebruiken. Als groot aandeelhouder in Zeeland Seaports moet Borsele zeker weten of de gemeente niet de kop op het hakblok legt. Met een investering van 50 miljoen in een WCT en een lening aan de Exploitatiemaatschappij Schelde Maas (ESM) van 400 miljoen euro, loopt de gemeente volgens de PvdA-fractie kans met Zeeland Seaports mee failliet te gaan, mocht er iets fout lopen met Hessenatie of de ESM.

Het Borselse college van burgemeester en wethouders ziet die risico's niet. Weliswaar verstrekt Zeeland Seaports een lening maar daar staat, zoals gebruikelijk bij een hypotheek, een onderpand tegenover. Dat Zeeland Seaports niet de enige is die in het project gelooft, blijkt volgens het college wel uit de bereidheid van Hessenatie, dat zich heeft verplicht 250 miljoen euro in de containerkade te stoppen.

Volgens het college hoeft de fractie zich ook geen zorgen te maken over de reservepositie van Zeeland Seaports. Ook als de lening verstrekt is, heeft het havenbedrijf nog genoeg over. Er zijn wel scenario's beschreven waarin het eigen vermogen wordt uitgeput, maar die hebben met de WCT weinig te maken.

Overigens laat het dagelijks gemeentebestuur van Borsele weten dat de besluitvorming in ESM-verband nog niet achter de rug is. Het is nog helemaal niet zeker dat er een WCT komt. Verschillende onderzoeken zullen nog vooraf gaan aan een definitieve overeenkomst met Hessenatie en aan de vaststelling van het eventueel benodigde krediet.

Het college belooft dat er bij de verschillende partijen op zal worden aangedrongen, dat voor de uiteindelijke standpuntbepaling, zaken worden teruggekoppeld naar de participanten binnen Zeeland Seaports en in het bijzonder de gemeenteraad van Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.