Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 juni 2001

Greenpeace beklimt opnieuw koepel kerncentrale.

Kerncentrale BorsseleGreenpeace is er opnieuw in geslaagd de kerncentrale te Borssele te beklimmen en de wand te beschilderen met de uiterste houdbaarheidsdatum: "Stop op 31-12-2003, Greenpeace".
Vier van de zes alpinisten van Greenpeace werden voortijdig gearresteerd. Op de koepel zijn ze deze keer niet gekomen, dit in tegenstelling van januari van dit jaar, toen het actievoerders van Greenpeace wel lukte om spandoeken op te hangen aan de koepel. Toen zegde de directie van EPZ, de exploitant van de centrale, verdere veiligheidsmaatregelen toe om dit te voorkomen. EPZ heeft de leuzen onimddellijk laten verwijderen en zal de rekening daarvoor naar Greenpeace sturen.
De actie werd gevoerd aan de vooravond van de rechtszaak van de staat tegen Essent/Delta Nutsbedrijven (voorheen EPZ) in Den Bosch. De staat eist 2 miljoen gulden per dag dwangsom als de kerncentrale open blijft na 2003. In Den Bosch worden veel voor- en tegenstanders van het openblijven van de centrale verwacht. De rechtszaak begint vrijdag 22 juni om 13.30 uur. De Stichting 2004+ verklaart op haar site dat Essent/Delta Nutsbedrijven is de afspraak indertijd gemaakt met de Samenwerkende Elektriciteits Productiebedrijven (SEP) en niet met EPZ. De elektriciteitmarkt is bovendien sindsdien vrijgemaakt, waardoor de Staat geen invloed meer heeft op de planning van de elektriciteitsproductie.
Greenpeace op haar beurt roept op haar site mensen op te gaan demonstreren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.