Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 17 januari 2001

Greenpeace zorgt voor ernstige vertraging kerntransport.

Kerncentrale te BorsseleGreenpeace heeft het transport van kernafval op woensdag 17 januari van de kerncentrale in Borssele naar Cap le Hague behoorlijk vertraging bezorgd. Actievoerders hadden zich bij 's-Heerenhoek aan de rails vastgeketend. De Mobiele Eenheid had lange tijd nodig om de actievoerders af te voeren. Bij Heinkenszand hadden actievoerders van WISE en Stop Borssele zich aan de rails vastgemaakt. Ook zij werden door de ME verwijderd. Aan het eind van de middag pas vertrok de trein richting Frankrijk. Ondertussen waren op woensdagmorgen vroeg een aantal actievoerders op de koepel van de centrale geklommen en hingen daar spandoeken op tegen het vervoer. Zij waren het terrein op gekomen, door de afrastering open te knippen. Vier actievoerders werden direct aangehouden, twee wisten het spandoek op te hangen..
Ook moest de uitkomst worden afgewacht van een kort geding tegen het transport wat 's morgens in Brussel diende. Greenpeace verloor het geding door een vormfout en daarmee was de weg door België vrij. Het transport was het eerste wat per trein plaatsvond. De gebruikte containers zijn groter dan die voorheen bij het wegtranport werden gebruikt, zodat er uiteindelijk minder transporten moeten plaatsvinden naar de opwerkingsfabriek Cogéma. De nieuwe container met een grotere capaciteit (7 in plaats van 3 staven per container) moet er voor zorgen dat er per jaar minder transporten plaatsvinden. Tot nu toe zetten er jaarlijks 10-15 vrachtwagens koers naar Frankrijk. Nu moeten dat ongeveer 3 transporten per jaar worden. Het eerste deel van de reis van de kerncentrale in Borssele naar het rangeerterrein vindt overigens steeds per vrachtauto plaats. Daar worden de containers op de trein geladen.
Het volgende transport zal waarschijnlijk in februari plaatsvinden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.