Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 4 maart 2000

Ambtenaar EZ: "Sluiting kerncentrale wordt heel moeilijk".

Kerncentrale BorsseleEen woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft verklaard te verwachten, dat sluiting van de kerncentrale op basis van de huidige Kernenergiewet heel moeilijk zal worden. De Raad van State vernietigde onlangs de sluitingsvergunning, nadat het personeel van de centrale de zaak voor het hoogste rechtscollege had gebracht. Het voortouw voor de verdere gang van zaken ligt echter niet bij Economische Zaken, maar bij het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu van minister Pronk. Deze is een fervent voorstander van sluiting eind 2003.
In het verleden werden een aantal maal uitspraken van de Raad van State in het voordeel van Greenpeace binnen korte tijd ongedaan gemaakt door spoedprocedures en gedoogvergunningen. Dat gebeurde onder andere bij transportvergunningen en de vergunning voor de bouw van een opslagbunker, die door de Raad van State werden vernietigd.
EPZ vindt dat er met de uitspraak van de Raad van State een nieuwe situatie is ontstaan. Door de uitspraak kan de kerncentrale formeel openblijven, maar minister Pronk heeft al laten weten daar niets voor te voelen. Momenteel is er ook geen kamermeerderheid voor openhouden.
Stichting 2004+ pleit voor langer openhouden van de kerncentrale, omdat de staat van de centrale dat toelaat en het openhouden bijdraagt aan een schoner milieu. Van de regerende politieke partijen zijn D'66 en PVDA voor sluiting en is alleen de VVD tegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.