Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 25 februari 2000

Personeel kerncentrale boekt overwinning.

Stichting Borssele 2004+Minister PronkHet personeel van de kerncentrale Borssele -verenigd in de stichting Borssele 2004+ - heeft een succesje geboekt in de strijd voor het openhouden van de kerncentrale na 2004. De Raad van State heeft het indertijd genomen besluit tot sluiting in strijd met de Kernenergiewet genoemd. Dat betekent dat rechtsgrond tot sluiting feitelijk niet aanwezig is en dat het een puur politieke beslissing is. Minister Pronk van VROM reageerde met de verklaring dat zijn besluit door deze uitspraak niet is veranderd. (Uitspraak Raad van State)

De uitspraak van de Raad van State waaruit blijkt dat het besluit van de overheid om een einddatum in de vergunning voor de exploitatie van de kernenergiecentrale Borssele op te nemen geen stand houdt, betekent dat EPZ de bedrijfsvoering met de centrale ook na 2003 kan voortzetten. Dat is de conclusie die de EPZ-directie eraan verbindt. Zij acht dat gelet op het hoge veiligheidsniveau en de uitstekende conditie van de centrale alleszins verantwoord.

Stichting 2004+ pleit voor langer openhouden van de kerncentrale, omdat de staat van de centrale dat toelaat en het openhouden bijdraagt aan een schoner milieu. Van de regerende politieke partijen zijn D'66 en PVDA voor sluiting en is alleen de VVD tegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.