Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 29 februari 2000

Openhouden kerncentrale in ruil voor opslag.

EPZ, exploitant van de kerncentrale Borssele, wil graag met de regering in onderhandeling over het openhouden van de kerncentrale na 2004. Daarvoor in de plaats zou het kernafval niet meer opgewerkt moeten worden in Le Havre bij Cogéma, maar opgeslagen moeten worden in de bunkers van de COVRA. Daarvoor zou een nieuwe opslagloods moeten worden gebouwd. Het contract met Cogéma loopt tot 31 december 2003.
EPZ vindt dat er met de uitspraak van de Raad van State een nieuwe situatie is ontstaan. Door de uitspraak kan de kerncentrale formeel openblijven, maar minister Pronk heeft al laten weten daar niets voor te voelen. Momenteel is er ook geen kamermeerderheid voor openhouden.
VVD-Kamerlid J.Geluk vreest tevens een forse schadeclaim bij voortijdige sluiting. Hij verwijst daarbij naar een soortgelijke situatie in Zweden, waarbij de regering de sluiting van een kerncentrale afdwong, maar wel 1,5 miljard gulden als schadevergoeding moest betalen. Hij zei dit op een VVD-bijeenkomst in Heinkenszand.

Stichting 2004+ pleit voor langer openhouden van de kerncentrale, omdat de staat van de centrale dat toelaat en het openhouden bijdraagt aan een schoner milieu. Van de regerende politieke partijen zijn D'66 en PVDA voor sluiting en is alleen de VVD tegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.