Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele voor 18 december

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 december 2008

Raad van State schiet bedrijventerrein Sloepoort af

Het bedrijventerrein Sloepoort dat tussen 's-Heerenhoek en Nieuwdorp is gepland, kan voorlopig niet doorgaan.

Beoogd bedrijventerrein SloepoortDe Raad van State heeft vanochtend in een uitspraak de bezwaren van de dorpsraad 's-Heerenhoek en van de stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland overgenomen.

Volgens de Haagse bestuursrechter is onvoldoende aangetoond dat er behoefte bestaat aan het bedrijventerrein van dertig hectare en zijn de regels voor geluidhinder niet goed toegepast. De dorpsraad 's-Heerenhoek en de stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland maakten met name bezwaar tegen de aanleg van Sloepoort, omdat het industrie- en havengebied Vlissingen-Oost daarmee een grens overgaat. Vlissingen-Oost is nu nog volledig omsloten door een rondweg, de Bernhardweg-West. Sloepoort is gepland over de Bernhardweg-West bij 's-Heerenhoek, op een stuk grond dat zich bevindt vlakbij de kruising van de Bernhardweg-West richting Westerscheldetunnel en de Sloeweg.

Zie ok PZC-artikel: Borselse bedrijven mijden Sloepoort

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 18 december 2007

Verplicht demper op anti-hagelkanon

De gemeente Borsele wil fruittelers die een anti-hagelkanon hebben, verplichten om hun apparaat te voorzien van een demper.

Verplichte demper op ieder hagelkanonDat zegt wethouder Jan Zandee naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van de knallen op mens en dier. Voor beide heeft het geen schadelijke gevolgen, aldus de onderzoekers, maar de dreunen kunnen wel tot geluidhinder of ergernis leiden. De GGD adviseert daarom om pas definitieve vergunningen (de acht fruittelers met een kanon in de gemeente hadden tot afgelopen november een tijdelijke vergunning) te verlenen als de werking van de kanonnen wetenschappelijk is bewezen. De gemeente slaat dat in de wind. "We moeten ook naar de belangen van de sector kijken", aldus Zandee, die blij is met de onderzoeksresultaten. Wel wil hij fruittelers, als er nieuwe vergunningen worden verstrekt, verplichten om een geluiddemper te gebruiken.

Rinus van 't Westeinde, fruitteler en voorman van landbouworganisatie ZLTO in Borsele, vindt dat geen probleem. "Wij willen er ook alles aan doen om overlast te voorkomen."

Secretaris Tunnis Meijer van de stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland vindt de demper-ontwikkeling positief, maar denkt dat de knallen desondanks voor overlast blijven zorgen.

Vergunningverlening hangt overigens af van een uitspraak van de Raad van State, maar die kan nog minimaal tot april op zich laten wachten. Voor de fruittelers ongunstig, omdat het seizoen dan al weer is begonnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 december 2003

Grondbedrijf mag roofvogels inzetten tegen zilvermeeuwen

Potgrondbedrijf ASB Greenworld in Nieuwdorp mag roofvogels inzetten tegen zilvermeeuwen. De Raad van State in Den Haag heeft gisteren beslist dat de provincie een nieuw besluit moet nemen om dit toe te staan.

ASB GreenworldZilvermeeuwen zorgen al sinds de vestiging van ASB Greenworld aan de Westhofhaven, zes jaar geleden, voor overlast. De vogels nestelen op een braakliggend terrein naast aluminiumfabriek Pechiney en zoeken voedsel op de vlakbij gelegen vuilstortplaats. Als ze daar niet genoeg van hun gading kunnen vinden, trekken ze het terrein van ASB Greenworld op, bevuilen de buiten geplaatste potgrondzakken en scheuren die open.
"Niet dat er iets te halen valt", aldus bedrijfsleider J. Weiden, "maar ze doen het wel. En wij zitten ermee. Wij verkopen de potgrond onder meer aan supermarkten. Die hebben ook etenswaren en stellen hoge hygiënische eisen. Zakken die zijn bevuild door meeuwen, leveren problemen op."
Volgens de provincie heeft ASB Greenworld dit nooit keihard kunnen aantonen. De provincie beriep zich ook op de nieuwe Flora- en Faunawet, die zilvermeeuwen erkent als 'beschermde inheemse diersoorten'. De Raad van State laat het volksgezondheidsbelang echter zwaarder wegen. Die is, stelt het hoogste rechtscollege, in het geding.
De provincie heeft ASB Greenworld al wel een tijdelijke vergunning gegeven voor het inzetten van roofvogels, na een voor het bedrijf gunstige uitspraak van de rechtbank in Middelburg. "We hebben daar gebruik van gemaakt", meldt Weiden, "en de resultaten waren goed. Met een geluidsinstallatie lukte het niet de vogels te verdrijven. Ze gingen na een paar dagen al op het apparaat zitten. Zilvermeeuwen zijn slim, maar voor valken zijn ze bang. Ze blijven dan een tijdje weg."
Niet alleen ASB Greenworld, onderdeel van een Zuid-Duits bedrijf in Ludwigsburg, heeft last van de meeuwen. Ook olieraffinaderij Total ondervindt er hinder van, weet Weiden. De vogels nestelen in installaties. Total heeft toestemming eieren in de nesten te schudden, zodat ze niet meer uitkomen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.