Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele voor 21 augustus

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 augustus 2008

Borselse bedrijven mijden Sloepoort

Onder Borselse ondernemers bestaat weinig belangstelling voor vestiging op het nieuwe bedrijventerrein Sloepoort tussen 's-Heerenhoek en Nieuwdorp.
Zij hikken er tegenaan dat de grond door de exploitant, het havenschap Zeeland Seaports, alleen in erfpacht wordt uitgegeven. Dat in Sloepoort geen detailhandel mogelijk is, schrikt ook af.

Bedrijventerrein SloepoortVerschillende bedrijven in Borsele lieten in het verleden doorschemeren interesse te hebben voor Sloepoort. Loonwerkbedrijf Boonman uit 's-Heerenhoek was er daar één van. De hoofdlocatie van de firma bij het spoorwegemplacement van Vlissingen-Oost is al in 1998 onteigend. "Wethouder Pieter Vollaard vertelde ons toen dat wij zeker in 2000 in Sloepoort zouden kunnen bouwen", diept Sjaak Boonman het verleden op, "maar we zitten nog steeds op onze oude plek."

Hij heeft zijn bedrijf per 1 juli aan collega Kloosterman in Kapelle overgedaan. Directeur Carlo Kloosterman meldt in Borsele naar een andere plek te willen, maar niet naar Sloepoort. Hij wil iets kopen, niet in erfpacht nemen. Hij richt zijn vizier op het Borsselse bedrijventerrein Quistenburg.

Aanleg van Sloepoort heeft te lang op zich laten wachten, aldus Boonman. Dat geldt zeker voor Amac in 's-Heerenhoek (fabrikant van aardappelrooiers). Amac ging in 2005 failliet. Aannemer Rijk en Zwaar Transport Zeeland uit Heinkenszand waren eveneens kandidaten, maar die zijn eind 2006 naar Vlissingen-Oost verkast. Aannemingsbedrijf Otte en Zn. uit Nieuwdorp wilde naar Sloepoort, maar ziet er vanaf. "Omdat het te lang duurt", zegt Marcel Otte, "en we wilden er de bouwmarkt ook vestigen, maar dat kan niet, omdat er geen detailhandel is toegestaan."

Sloepoort - dat in de Borselse politiek nogal omstreden was - is ook vooral bedoeld voor bedrijven die een relatie hebben met de havenactiviteiten in Vlissingen-Oost. Uit die hoek bestaat wel degelijk interesse, aldus directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports. Sloepoort wordt dertig hectare groot. Er liggen al voor zes à acht hectare aan voorlopige contracten. Ze zijn voorlopig, omdat bij de Raad van State nog een procedure loopt van de dorpsraad 's-Heerenhoek.

Het voorbereidend werk voor Sloepoort is begonnen, maar tot er een uitspraak is, wacht het havenschap met de definitieve aanleg.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 augustus 2007

Oude rijksweg verdwijnt

Wie vóór 1970 met de auto van Goes naar Middelburg wilde, moest dwars door Lewedorp. Tot de nieuwe A58 langs het dorp kwam. Het verkeer door Lewedorp viel praktisch stil, maar de oude rijksweg in het dorp bleef gewoon liggen. Dat gaat veranderen. De gemeente Borsele investeert ruim twee miljoen euro om van de Postweg - zoals de oude rijksweg heet - een echte dorpsstraat te maken. Eind 2008 moet het karwei klaar zijn.

"Het is niet voor z'n tijd", erkent wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer), "maar de financiering was een flinke klus." Europese subsidie is afgewezen. Dankzij opbrengsten uit woningbouw in de West-Kraaijertpolder bij Lewedorp en een provinciale bijdrage is het toch gelukt voldoende geld bij elkaar te krijgen.

Over één kilometer gaat de Postweg op de schop. De maximumsnelheid wordt 30 kilometer per uur. In hartje Lewedorp, bij het plein met de kerk en café De Goede Verwachting, komt klinkerbestrating in plaats van asfalt. Het kerkplein gaat daarin mee. Tegelfietspaden worden juist geasfalteerd. Opvallend wordt een uitstulping in de nu kaarsrechte Postweg bij de Korenweg, in de vorm van een parkje met een grotere vijver. Praktisch alle bomen worden vervangen. In november wordt begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Heel 2008 is nodig voor het werk, omdat dit in fasen moet gebeuren om Lewedorp bereikbaar te houden.

Borsele steekt ruim twee miljoen euro in de Postweg door Lewedorp. Woensdagavond 29 augustus is in Lewedorp een informatiebijeenkomst over het plan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 21 augustus 2006

Woningen op terrein failliet bedrijf Amac

Op het bedrijventerrein van de november vorig jaar failliet verklaarde aardappelrooifabriek Amac in 's-Heerenhoek komen veertig à vijfenveertig woningen.

R&B wil bouwen op het AMAC terreinDe planvorming bevindt zich nog in een oriënterende fase, aldus de Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening). Zij heeft er vertrouwen in dat het woningbouwproject kans van slagen heeft. De Middelburgse ontwikkelaar AVV Beheer en aannemingsbedrijf Sagro uit 's-Heerenhoek zijn ermee bezig.

De verlaten Amac-bedrijfsloodsen grenzen direct aan de oude dorpskern van 's-Heerenhoek. Ze beslaan een behoorlijk terrein. Met veertig à vijfenveertig woningen wordt het gebied in elk geval niet bomvol, volgens Vermue-Vermue. "Het kan zeker iets fraais worden."

De gemeente Borsele wil 't liefst ook een oude smederij vlakbij het Amac-terrein bij de nieuwe ontwikkeling betrekken en daar een aantal starterswoningen laten verrijzen. Woningstichting R & B Wonen is daarvoor in beeld, bevestigt directeur C. Krijger. Alles bevindt zich volgens hem nog in een pril stadium. Het is bekend dat er wat vervuiling in de grond zit. Krijger: "Wij zijn het aan het onderzoeken. Over een paar weken weten we meer."

Oliehandel
R & B Wonen is ook in gesprek met Sagro over een toekomstige bestemmming van het terrein van de voormalige oliehandel Van den Dries aan de Postweg in Lewedorp. "We trekken daarin samen op", meldt Krijger. Hij weet dat er in Lewedorp het idee leeft op die locatie ruimte te maken voor een winkel met daarboven appartementen. R & B Wonen heeft zo'n project al in Hansweert gerealiseerd. Directeur Krijger is er nog niet uit of dit in Lewedorp ook tot de mogelijkheden behoort. "Financieel is het heel lastig." Hij verwacht met betrekking tot de locatie Van den Dries over een paar maanden duidelijkheid.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 augustus 2003

Aanleg Sloebos kan van start

Het Sloebos zal een deel van de industrie aan het oog onttrekkenDe gemeente Borsele en Natuurmonumenten kunnen volgende week beginnen met de voorbereiding van de aanleg van het Sloebos. De rechter heeft twee verzoeken om schorsing van de vrijstelling door de gemeente, afgewezen. Daardoor kan nu eindelijk de eerste schop in de grond om een visuele afscherming te maken tussen het industrieterrein en de bewoonde wereld rondom het Sloegebied.

Dat is zeker niet voor zijn tijd want al meer dan dertig jaar geleden werd een waardevol natuurgebied, de Kaloot, vol met zand gespoten om er een havenindustriegebied te vestigen. In die tijd waren de woorden natuur en compensatie nog lang niet samengetrokken tot een begrip dat een wettelijke status heeft. Niettemin werd toen al gesproken over groen dat schoorsteenpijpen aan het zicht van de Borselse bevolking moest onttrekken.
Al die tijd is er aan de plannen getrokken, geduwd en gesleuteld. De term Sloebos werd in de loop der jaren vervangen door Groenproject Sloe, omdat het al lang niet meer om bomen alleen gaat. Het is de bedoeling 200 hectare in te richten met natte en droge stukken, bos, ruige velden en hier en daar wat paden. Het project moet plaats bieden aan wat avontuurlijker vormen van recreatie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 augustus 2002

Borsele cultureel biedt gevarieerd programma

Zomerstage - klik hierDe werkgroep Podiumkunsten van de Culturele Raad Borsele brengt het komende seizoen tal van culturele activiteiten onder de naam "Borsele Cultureel".
De werkgroep zet het samenwerkingsverband voort met de Culturele Commissie van de hervormde kerk te `s-Heer Abtskerke, stichting `t Kerkje van Ellesdiek uit Ellewoutsdijk en stichting Pastorale au Parvis in Nisse. Door deze samenwerking zijn enkele voorstellingen geprogrammeerd in de locaties van de betreffende organisaties.

Voor het seizoen 2002-2003 heeft de werkgroep Podiumkunsten gezocht naar het samenstellen van een afwisselend programma. Hierbij is gekozen voor twee rode draden door de totale programmering. Enerzijds betreft dit optredens van Vlaamse acteurs en gezelschappen en anderzijds optredens van uiteenlopende Zeeuwse groepen. Ook is er een lezing in het programma opgenomen.

't Kerkje van EllesdiekDe aftrap van het cultureel seizoen is op zaterdag 21 september met een optreden van 't Kliekske in `t Kerkje van Ellesdiek. `t Kliekske brengt muziek uit de tijd van Bruegel tot leven en wat er tot op de dag van vandaag allemaal van overgebleven is. De leden van de groep gebruiken de instrumenten die Bruegel schilderde. Vrijdag 18 oktober staat muziekgezelschap Mazzeltov Klezmer op het programma. In de Stenge in Heinkenszand brengen zij meeslepende muziek van joden uit Oost-Europa. Er zal een veelvoud aan stijlen de revue passeren. Van jiddische liederen tot zigeuner- en balkanmuziek.
In november komen het strijkersensemble Amici Della Musica (2 november) en Tine Ruysschaert (8 november) aan bod. Laatstgenoemde kreeg veel lovende kritiek van de Nederlandse pers. Zij brengt de brieven die Mozart schreef aan zijn familie tot leven. Dit doet zij met woordfragmenten die op fraaie wijze worden afgewisseld met live Mozartmuziek. Zondag 22 december zal het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool in de rooms-katholieke kerk in `s-Heerenhoek optreden. Het repertoire zal bestaan uit kerstmuziek uit de Renaissance en de Barok.
In het nieuwe jaar zijn er in de Stenge optredens van Ambrozijn, een Vlaamse folksensatie (24 januari) en Troissoeur, een hedendaagse muziekgroep waarin ritme, energie en beweeglijke klanken belangrijk zijn (21 februari). Vrijdag 7 maart geeft Carolijn Visser een lezing. De van oorsprong Zeeuwse schrijfster zwerft al jarenlang de wereld rond en schrijft boeken over haar ervaringen. Vrijdag 21 maart komen twee folkgroepen naar het ontmoetingscentrum.
Roel Praas geeft zaterdag 5 april een pianoconcert in de hervormde kerk in `s-Heer Abtskerke. Hij zal zowel klassieke pianowerken als hedendaagse muziek ten gehore brengen.
De Stenge is van vrijdag 11 tot en met zondag 13 april toneel van het Eenakterfestival. Het Zeeuws Centrum voor het Amateurtoneel wil het publiek een dwarsdoorsnede bieden van het amateurtoneel in Zeeland. Deelnemende groepen worden beoordeeld door een jury. Het seizoen wordt afgesloten met het jaarlijks terugkerend festival Pastorale au Parvis met een breed scala aan muziekstijlen variërend van licht klassiek tot folk- en wereldmuziek op 11 en 12 juli in Nisse.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.

Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 augustus 2002

Toch geld gemeenten voor brandweer

In de toekomst beroepsbrandweer?De burgemeesters van Borsele en Terneuzen willen voorlopig toch dat hun gemeenten zelf de kosten betalen van een professionele brandweer voor de Westerscheldetunnel.

Begin juni dreigde burgemeester Gelok van Borsele nog de tunnel direct na opening te sluiten, als het rijk de 1,6 miljoen euro niet zou betalen. De burgemeesters willen nu allebei 900.000 euro uittrekken. Barbé van Terneuzen wil ook nog extra geld voor een kazerne beschikbaar stellen.

Gelok en Barbé zeiden erop te rekenen dat de uitbreiding van het aantal beroepsbrandweerleden mede zal worden gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de regionale brandweer. Een bijdrage van de regionale brandweer betekent dat ook de overige Zeeuwse gemeenten een duit in het zakje zullen doen.
De beide burgemeesters hebben - bijgevallen door commissaris van de koningin W. van Gelder - steeds beweerd dat de financiële lasten van de brandweerzorg in de Westerscheldetunnel niet uitsluitend bij Borsele en Terneuzen mogen worden gelegd.

Het aantal formatieplaatsen in Borsele bedraagt tweeënhalf. De Terneuzense brandweer beschikt nu over tien beroepsbrandweerlieden. Om bij calamiteiten de beide snelle interventievoertuigen 24 uur per dag met vier beroepsmensen uit te kunnen laten rukken, moeten de beroepskernen van de brandweer in Terneuzen en Borsele op elk ongeveer 35 medewerkers worden gebracht. Dat vergt aan jaarlijks in totaal 1,6 miljoen euro aan personeelskosten.
Overleg met Binnenlandse Zaken, de regionale brandweer en Van Gelder heeft volgens Gelok en Barbé voldoende signalen opgeleverd dat deze kosten niet uitsluitend ten laste van de beide gemeenten zullen komen. Ze gaan ervan uit dat de uitbreiding van het aantal beroepsbrandweerlieden binnen twee jaar kan zijn bereikt.

Niettemin menen de burgemeesters J. Gelok van Borsele en R. Barbé van Terneuzen dat de brandweerzorg vanaf 14 maart volgend jaar "aanvaardbaar en verantwoord" is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.