Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 22 juni 1999

COVRA start met bouw loods voor hoogradioactief afval.

1,70 dik betonDe betonnen muren van het HABOG (de naam van het gebouw) worden 1,70 meter dik. Het is bestand tegen windhozen, gaswolkexplosies, aardbevingen en overstromingen. Er kan zelfs een vliegtuig op neerstorten zonder dat het nieuwe gebouw voor opslag van hoogradioactief afval in Vlissingen-Oost bezwijkt. Het gebouw van het COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) heeft speciale apparatuur voor het via afstandsbediening hanteren van het afval.
Het moet de bewaarplaats worden van alle in Nederland geproduceerd hoogradioactief afval. Dat komt van vier bronnen, de kerncentrales in Borssele en Dodewaard en de onderzoekscentra in Petten en Delft. Bij deze laatste voert men proeven uit en maakt men onder meer materialen, die in de geneeskunde worden gebruikt. Per jaar zal er sprake zijn van 10-15 kubieke meter hoogradioactief afval. HABOG gebouwOok zal het laag- en middelradioactief afval van industrie en onderzoek, afgedankte apparaten en medische toepassingen hier worden opgeslagen.
De aanzet voor de bouw werd woensdag gegeven door commissaris van de koningin van Gelder en burgemeester Mandos van Borsele met het plaatsen van een gouden staaf van de bewapening. Het zal worden gebouwd door HBG (Hollandsche Beton Groep NV), de bouwers van onder meer de stormvloedkering in de Nieuwe Maas bij Rotterdam. Het ontwerp is van het bedrijf SGN, dat ook de installaties levert. Met de bouw, die in 2003 moet zijn voltooid, is 421 miljoen gulden gemoeid.
U kunt zich aanmelden voor een bezoek aan het informatiecentrum via 0113-613900.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.