Nieuws in de gemeente Borsele          Laatste wijziging: 6-10-2011 16:49

Zeeland Refinery   R & B wonen   CWI Centrum voor Werk en Inkomen

Borsele in de media   Nieuwsarchief


Bent u tussen de 18 en 30 jaar en geboren en opgegroeid in de gemeente Borsele: klik dan hier

Vuilstort bijna zeker oorzaak vliegenplaag

De oorzaak van de vliegenplaag in Nieuwdorp ligt zo goed als zeker bij de vuilstort Midden-Zeeland, op vrij korte afstand van het dorp.

Vliegenplaag in NieuwdorpDe provincie en de gemeente Borsele zijn tot die conclusie gekomen na onderzoek. "Honderd procent zeker is het niet", aldus A. de Lange, hoofd handhaving natuur en milieu bij de provincie, "maar vorige week is op andere dagen op de vuilstortplaats tegen vliegen gespoten dan normaal. Op maandag en woensdag in plaats dinsdag en vrijdag. Mogelijk zijn daardoor meer vliegen tot leven gekomen."

De vliegenbestrijding is deze week zoals gewoonlijk gebeurd. "Neemt de hinder niet af, dan gaan we verder onderzoeken", meldt gemeentewoordvoerder D. Rouw. Borsele heeft veebedrijven bij Nieuwdorp bezocht, wat niks bijzonders opleverde. Ruim dertig klachten zijn binnengekomen.

Zie ook artikel: Vliegenplaag teistert Nieuwdorp

1 juni 2007: Speelzalen Borsele buiten gevarenzone

De kou is voorlopig uit de lucht voor de kleinste peuterspeelzalen in Borsele. In afwachting van nieuw regeringsbeleid voor de kinderopvang blijven ze allemaal open, ook als het aantal bezoekers onder het minimumaantal van tien zakt.

De Borselse gemeenteraad heeft onlangs deze lijn uitgestippeld, tot opluchting van met name gebruikers van de peuterspeelzaal Nisse die ook wordt bezocht door kinderen uit 's-Heer Abtskerke. De voorziening in Nisse was het meest bedreigd. Ook de peuterspeelzalen in Borssele, Hoedekenskerke en Driewegen stond het water bijna tot aan de lippen.

Alle hoop is gericht op Den Haag waar het kabinet naar verwachting half juni onder meer met voorstellen komt voor een breed kinderopvangbeleid. Coördinatrice C. de Kock van stichting Peuterspeelzalen Borsele heeft vernomen dat de regering het peuterspeelwerk en de kinderopvang meer op elkaar wil afstemmen. Dat biedt perspectief voor de Borselse peuterspeelzalen. Die kunnen dan samenwerking zoeken met voorzieningen voor kinderopvang.
Lees verder »

25 mei 2007: Zeeland loopt centrale mis

Essent kiest voor de bouw van een nieuwe kolencentrale niet voor Borsele, maar voor Geertruidenberg. Net als Nuon een jaar geleden, heeft Essent niet de garantie dat de centrale wordt aangesloten op het landelijke net. De provincie wil opnieuw overleg met het Rijk.

De huidige kolencentrale van EPZEssent maakte de locatiekeuze gisteren bekend. Zeeland loopt daarmee enkele honderden (directe en indirecte) arbeidsplaatsen mis. Essent ontvouwde in februari plannen voor een nieuwe centrale. Twee locaties had ze ervoor op het oog: naast de twee bestaande Amercentrales in Geertruidenberg of recht tegenover de bestaande kolencentrale in het Sloegebied. De nieuwe stroomfabriek krijgt een vermogen van 800 Megawatt; goed om naar schatting twee miljoen huishoudens vanaf 2013 te voorzien van elektriciteit. De bouw kost 1 miljard euro en moet in 2008 beginnen. Steenkool is de brandstof, al wordt de centrale voorbereid voor het meestoken van biomassa.
Lees verder »

23 mei 2007: Nieuwbouw is wel populair in Kwadendamme

Kern is uitzondering waar wachtlijsten wel juiste indicatie blijkt.

Oud Vreeland II in KwadendammeVoor nieuwbouw in Kwadendamme bestaat verrassend veel belangstelling, veel meer dan in andere kleinere dorpen waar Borsele de laatste tijd een bestemmingsplan tot ontwikkeling heeft gebracht.
De schrik sloeg de Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) begin dit jaar bij wijze van spreken om het hart. Het dorp Borssele mocht na tien jaar eindelijk weer eens wat nieuwbouw plegen; 26 woningen in het plan Stadshoek.
Er leek genoeg interesse voor. De wachtlijst vermeldde dertig namen. Toen de gemeente navraag ging doen, haakte echter de één na de ander af. Slechts drie à vier belangstellenden bleven 0ver. „Het laat zien dat je bij dit soort projecten niet op de wachtlijst af moet gaan”, constateerde Vermue­Vermue.

Dat dit toch weer niet overal opgaat, bewijst Kwadendamme. Ook dit dorp krijgt na jaren weer een uitbreiding: Oude Vreeland II met uiteindelijk 43 woningen, waarvan acht voor starters. Na de zomervakantie wordt het gebied bouwrijp gemaakt, begin 2008 kan de bouw van de eerste woningen beginnen.
Lees verder »

19 mei 2007: Borsele deelt rookmelders uit

Rookmelders in huis kunnen levens redden, zeker in een uitgestrekte gemeente als Borsele waar de brandweer niet altijd de opkomsttijd voor woningbranden - acht minuten - kan halen.

Rookmelders kunnen levens redden Borsele begint daarom in navolging van woningcorporatie R&B Wonen een rookmeldersactie. Wie dat wil, kan voor een eigen bijdrage van 10 euro twee rookmelders laten installeren. De gemeente legt per opdracht de rest (4,50 euro) op tafel. Kosten voor 7000 woningen zijn geschat op 30.000 euro. Bewoners wordt ook een onderhoudscontract voor vijf jaar aangeboden. Een bekend probleem is dat het vernieuwen van batterijen in rookmelders nogal eens wordt vergeten, wat ze gewoonweg waardeloos maakt.

Borsele in de media:

Zoeken in PZC / Zoeken in BN/DeStem / Zoeken in alle kranten (tot januari 2006)
Zoeken in PZC / Zoeken in BN/DeStem / Zoeken in alle kranten (na januari 2006)
Gemeentelijk nieuws en persberichten borsele.nieuws.nl

Koper voor Pechiney pzc
Alternatief ontsluiting De Blikken pzc
Digitale rommelmarkten vormen geen concurrentie voor de echte pzc
Sloecentrale trekt spoor door Zuid-Beveland pzc
Brandweerpost Nieuwdorp op andere locatie pzc
Studie Borselse behoefte opvang na schooltijd pzc
Schoolsport Olympiade in teken van gezondheid pzc
Klein maar fijn in de Zak pzc
Katholieke kerk blijft plaatselijk pzc
Straatfestival laat veel mensen lachen pzc
's-Heerenhoek zet strijd tegen Sloepoort door pzc
Trabant-virus heeft aardig toegeslagen pzc
Geschiedenis voelbaar in Driewegen pzc
Minder passages maar meer winst voor NV Westerscheldetunnel pzc
De wei is open, nu de rest van de boerderij nog pzc
Nieuwbouwcircus in 's-Heerenhoek beland pzc
Fonteyne Heinkenszand zorgt voor blije gezichten pzc
Bescheiden opkomst Zeeuwse Fietsdag pzc
Borsele liet te veel toe op Stelleplas pzc
Interesse R & B voor woningen van Poelwijck pzc
Zeeland Seaports pakt afval in havens aan pzc
De oude strijdliederen klinken steeds zachter pzc
Oplossing voor landbouwverkeer 's-Gravenpolder? pzc
Het weer in Zeeland. Omroep Zeeland
Het weer in Zeeland. pzc

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:Cor van der Bliek).