Borsele Sloepoort Cup 2008

11/12/13/14 en 16 augustus 2008 op sportcomplex SV Nieuwdorp.

(18 augustsus 2008) VC Vlissingen doet portie vertrouwen op (zir ookwww.svnieuwdorp.nl)

Ruud Pennings kent zijn klassiekers. De trainer van VC Vlissingen weet dat winst in de Borsele Sloepoort Cup geen garantie voor succes is. Vandaar dat de oefenmeester zaterdagavond na de winst in de 22e editie ingetogen reageerde. "Het is meegenomen, maar het blijft de voorbereiding", zei Pennings.

De voetballers van Vlissingen lieten in elk geval zien op schema te liggen. De ploeg oogde fit, combineerde goed en was trefzeker. Met aanvallend voetbal werd de volle buit gehaald in de finalepoule. Vlissingen begon met een 2-1-zege op concurrent RCS, versloeg vervolgens enigszins moeizaam HVV'24 (1-0) en won in de laatste wedstrijd met 2-0 van Bruse Boys. "Ik ben vooral blij met de ontwikkeling van de groep", stelde Pennings. "Vorig jaar waren we erg afhankelijk van de flanken, nu hebben we ook mensen in de as. De balans is ook beter. We hebben ons dit seizoen echt gericht kunnen versterken. Bésar (Xhoxhaj) hebben we nu als aanspeelpunt voorin, terwijl we achterin op links nu een echt linksbenige speler (Jihad Azzagari) hebben."

Het geeft vertrouwen voor het hernieuwde avontuur in de tweede klasse van het zondagvoetbal. Vlissingen speelde twee seizoenen geleden ook op dat niveau, maar dat werd een deceptie. De Walcherse formatie had grote ambities, maar degradeerde. "Iedereen begint over dat spookbeeld" zei Pennings, "maar ik heb er vertrouwen in. We hebben een aanvallende speelstijl, scoren gemakkelijk en we hebben nu een groep, die elkaar ook de waarheid durft te zeggen."

Vlissingen legde de basis voor de winst in het toernooi in de wedstrijd tegen RCS. Het was het openingsduel van de finalepoule en het publiek genoot met volle teugen. Beide ploegen speelden in een moordend tempo vol op de aanval. Vlissingen had in eerste instantie de beste kansen via Joey van der Zweep en Xhoxhaj, maar het was RCS dat de leiding nam via Dennis de Nooijer: 0-1.

Vlissingen kwam via een strafschop van Peter de Jong langszij. Randy de Dreu zorgde voor de 2-1-zege, door van afstand in te schieten. Daarna werden HVV'24 (1-0, doelpunt Raymond Wolff) en Bruse Boys (2-0 via Rudley St. Jago en Peter de Jong) verslagen.

RCS eindigde als tweede. De Souburgse eersteklasser won na het ongelukkige verlies tegen Vlissingen achtereenvolgens van Bruse Boys (1-0 via Mohrad Bobouh) en HVV'24 (4-1 via Dennis de Nooijer 2x, Gérard de Nooijer en Mohrad Bobouh). "De best voetballende ploegen eindigen als één en twee", zei RCS-aanvoerder Gérard de Nooijer na afloop.

Eindstand:

1 VC Vlissingen
2 RCS
3 HVV '24
4 Bruse Boys
5 Zeelandia/Middelburg
6 Patrijzen
7 GPC Vlissingen
8 Terneuzense Boys
9 Zierikzee
10 Nieuwdorp
11 Goes
12 SSV '65
13 Kapelle
14 Veere
15 Oostkapelle
16 Heinkenzand

Donderdag 14-8 Team 1 Team 2 Uitslag
Vlissingen Kapelle 5 - 0
Terneuzense Boys Zierikzee 5 - 0
Terneuzense Boys Vlissingen 0 - 2
Kapelle Zierikzee 0 - 2
Terneuzense Boys Kapalle 2 - 0
Vlissingen Zierikzee 3 - 1

Eindstand Poule A

Plaats

Team

Gespeeld/Punten

Doelsaldo voor/tegen

1

Vlissingen

3 - 9

10 - 1

2

Terneuzense Boys

3 - 6

7 - 2

3

Zierikzee

3 - 3

3 - 8

4

Kapelle

3 - 0

0 - 9

 

Woensdag 13-8 Team 1 Team 2 Uitslag
RCS Goes 3 - 1
Patrijzen Oostkapelle 0 - 0
RCS Oostkapelle 1 - 0
Goes Patrijzen 1 - 1
RCS Patrijzen 0 - 2
Oostkapelle Goes 0 - 3

Eindstand Poule A

Plaats

Team

Gespeeld/Punten

Doelsaldo voor/tegen

1

RCS

3 - 6

4 - 3

2

Patrijzen

3 - 5

3 - 1

3

Goes

3 - 4

5 - 4

4

Oostkapelle

3 - 1

0 - 4

 

Dinsdag 12-8 Team 1 Team 2 Uitslag

HVV'24

SSV'65

1 - 1
Zeelandia Middelburg

Veere

1 - 1

Zeelandia Middelburg

SSV'65

1 - 0
HVV'24

Veere

3 - 1

HVV'24

Zeelandia Middelburg

1 - 0

SSV'65

Veere

4 - 0

Eindstand Poule A

Plaats

Team

Gespeeld/Punten

Doelsaldo voor/tegen

1

HVV'24

3 - 7

5 - 2

2

Zeelandia Middelburg

3 - 4

2 - 2

3

SSV'65

3 - 4

5 - 2

4

Veere

3 - 1

2 - 8

 

Maandag 11-8 Team 1 Team 2 Uitslag
GPC Nieuwdorp 1 - 1
Bruse Boys Heinkenszand 2 - 0
GPC Bruse Boys 0 - 0
Heinkenszand Nieuwdorp 0 - 0
GPC Heinkenszand 2 - 1
Bruse Boys Nieuwdorp 3 - 1

Eindstand Poule A

Plaats

Team

Gespeeld/Punten

Doelsaldo voor/tegen

1

Bruse Boys

3 - 7

5 - 1

2

GPC

3 - 5

3 - 2

3

Nieuwdorp

3 - 2

2 - 4

4

Heinkenszand

3 - 1

1 - 4

Vlissingen geeft visitekaartje af
Niet de kersverse zaterdag-eersteklasser Terneuzense Boys maar Vlissingen doet mee met de finaleronde van de Borsele Sloepoort Cup. De promovendus naar de tweede klasse van het zondagvoetbal wees de Terneuzenaren verdiend met 2-0 terug dankzij doelpunten van Rudley St. Jago en Peter de Jong die vanaf elf meter raakschoot.

Het hoge tempo waarin Vlissingen speelde, stelde Terneuzense Boys regelmatig voor grote problemen. Als verzachtende omstandigheid kon de ploeg van trainer Leendert Geelhoed aanvoeren dat de van Hoek overgekomen Ramazan Kesikbas verstek moest laten gaan, omdat hij in het duel met Zierikzee de strijd moest staken na een grove charge van Ben Verwest. De uitstekend spelende Kesikbas liep een scheurtje in het bot op. Ook heeft hij wellicht letsel aan zijn enkelbanden en is hij minstens enkele weken uitgeschakeld. Geelhoed was woest over de actie van Verwest. "Dit hoort niet thuis op een voetbalvel", foeterde hij. Ben Verwest, die rood kreeg, bood nog wel zijn excuses aan, maar daar had Kesikbas zichtbaar geen boodschap aan.

Zowel Vlissingen als Terneuzense Boys kwam furieus uit de startblokken. De Terneuzenaren maakten korte metten met Zierikzee (5-0). Vlissingen versloeg Kapelle met dezelfde cijfers. Het fraaiste doelpunt in die partij kwam op naam van André Siereveld die een vrije trap in de kruising joeg.

Trainer Ruud Pennings van het ambitieuze Vlissingen toonde zich in zijn nopjes met de prestatie van zijn ploeg. "Het loopt tot nu toe voorspoedig. Ik ben ook blij met deze groep. De jongens zijn relatief jong en vreselijk leergierig. Er valt nog veel progressie te boeken."

RCS heeft nog huiswerk
Na twee wedstrijdjes was RCS al zeker van de finale in de Borsele Sloepoort Cup. De eenvoudige kwalificatie kon echter niet verhullen dat de Souburgse club nog huiswerk heeft met het oog op het debuut in de eerste klasse van het zondagvoetbal. "Het is leuk om naar te kijken, maar niet altijd effectief", zag trainer Romeo van Aerde.

Telkens als RCS in Nieuwdorp in veilige haven leek, werd het spel her en der nonchalant. In de eerste wedstrijd liet de ploeg Goes onnodig terugkomen tot 2-1, in het tweede duel liet het Oostkapelle ontsnappen aan een grote score voordat het zelf ontsnapte aan tegendoelpunten (1-0) en in de laatste wedstrijd - toen het niet meer hoefde - verloor RCS van Patrijzen (0-2).

De aanvallen van RCS waren gisteravond regelmatig een lust voor het oog. "Maar de jongens moeten weten wanneer ze die speelsheid kunnen gebruiken", vond Van Aerde.

"Soms moeten ze in plaats van twee man uit te spelen, de bal bijvoorbeeld na één mannetje afgeven. Op de trainingen probeer ik ze dat bij te brengen. In de eerste klasse krijg je anders gewoon een rotschop."

Patrijzen revancheerde zich voor de laatste plaats van vorig jaar. De recorddeelnemer (aanwezig in vijftien van de zestien amateurversies van het toernooi) bleef als enige team ongeslagen. Met name tegen Goes ging de ploeg verscheidene keren door het oog van de naald, maar doelman Dries Dijkmans hield knap stand.

Goes, de productiefste ploeg van de avond, werd derde. Martin Smaardijk maakte drie van de vijf Goes-goals. Oostkapelle werd laatste zonder een doelpunt te hebben gemaakt.

HVV'24 ongeslagen naar finale

Dankzij twee overwinningen en een gelijkspel plaatste HVV'24 zich voor de finalepoule van de Borsele Sloepoort Cup. De formatie van Erik Brems maakte in Nieuwdorp een vrij solide indruk en hield Zeelandia Middelburg, SSV'65 en Veere achter zich.

Opvallend was dat de Belgische trainer de derde klasse van het zondagvoetbal in wil gaan met een aanvallend concept.

Dat onderstreepte de oefenmeester vooral tegen SSV'65. Het duel eindigde weliswaar in 1-1, maar gezien de gekozen tactiek had HVV'24 een overwinning verdiend. Christoph Praet en Dennis Buijs vormden een duo voorin, de handige Pool Michal Szczawinski speelde in hun rug en Gertjan van den Dries en Jorden Takiddine kwamen vanaf de flanken.

Die speelwijze leverde na de 0-1 van de boomlange Martin Crucq twee mooie treffers op, alleen kwam er maar één in het boekje van scheidsrechter Van Nunen. Szczawinski rondde een prachtige combinatie door het hart van de Goese verdediging af, maar werd ten onrechte vanwege buitenspel teruggefloten. De gelijkmaker kwam er alsnog, toen Buijs knap Van den Dries vrijspeelde: 1-1.

Op het veld ernaast tekende Alper Koç op hetzelfde moment voor het meest lachwekkende moment van de avond. De laatste man van Zeelandia Middelburg zette zich achter een strafschop en dacht: laat ik eens een stiftbal à la Panenka produceren. Carlo van Kerckhove, doelman van Veere, dook echter niet naar een hoek maar bleef stokstijf staan. Hij plukte de bal simpel uit de lucht. Het duel tussen de twee Walcherse clubs eindigde daardoor net als HVV'24 tegen SSV'65 in 1-1. De Hulster ploeg kon daardoor in de resterende twee duels het verschil maken. Eerst versloeg het Veere met 3-1, dankzij een loepzuivere hattrick van Buijs, die vorig jaar nog voor Steen speelde. Een treffer van Szczawinski, op aangeven van Buijs, volstond vervolgens om Zeelandia Middelburg naar de tweede plek in de poule te verwijzen.

HVV'24 voegde zich daardoor bij Bruse Boys, dat zich maandagavond al verzekerde van een plaats in de finalepoule.

Bruse Boys al vroeg op dreef

Bruse Boys heeft zijn visitekaartje afgegeven voor het komende voetbalseizoen.

De tweedeklasser uit Bruinisse maakte op de eerste avond van de Borsele Sloepoort Cup een goede indruk en won poule A van het vijfdaagse toernooi. GPC Vlissingen werd tweede, Nieuwdorp derde en Heinkenszand vierde.

Bruse Boys was vooral conditioneel sterk. In de eerste twee wedstrijden, tegen Heinkenszand en GPC, maakte de ploeg van Edwin Kriens het de tegenstander moeilijk door meteen druk te zetten. Tegen Heinkenszand leverde dat een 2-0-overwinning op, in het duel met GPC bleef het 0-0. De Vlissingse eersteklasser had vooral na rust problemen met de speelwijze van Bruse Boys.

"We zijn op 26 juli begonnen met trainen en zien daar nu al resultaten van omdat er keihard is gewerkt", stelde trainer Kriens, die vorig jaar nog aan het roer stond bij GPC.

In de derde wedstrijd had Bruse Boys de kracht niet meer om de arbeidsintensieve speelwijze uit te voeren. Nieuwdorp kwam na een 2-0-achterstand goed terug. Na de 2-1 waren er volop kansen, maar Peter Willemse schoot zijn ploeg toch naar de finalepoule van het toernooi. ,,We waren hier maar met dertien veldspelers. Dat brak ons in de laatste wedstrijd bijna op. Vooral omdat we nog niet slim genoeg speelden", vond Kriens. Op het andere veld had GPC in de slotfase een strafschop nodig om Heinkenszand te verslaan. Erik de Ruijter nam die vlekkeloos. In de eerste wedstrijd werd GPC ook al gered door een late treffer. De ploeg had tegen Nieuwdorp veel balbezit, maar deed daar te weinig mee. In de allerlaatste seconden maakte Björn Ronde 1-1. De stevige derby tussen Nieuwdorp en Heinkenszand eindigde in 0-0.