Nieuwdorp

Algemene informatie over Nieuwdorp

Nieuwdorp behoort tot de middelgrote kernen (ca.1200 inwoners) van de gemeente Borsele. Velen vinden hun werk in het nabijgelegen Sloegebied, waar Nieuwdorp een haat-liefde verhouding mee heeft. Het dorp, dat werd gesticht in 1642 na inpoldering van de West-Kraaijert, bestaat uit een schilderachtige 17e eeuwse dorpsring, met de Gereformeerde kerk (1841) in het midden en een wat nieuwer gedeelte.

Rond 1840 is de haven aan het Zuid-Sloe uitgegroeid tot één van de belangrijkste in Zuid-Beveland waardoor de bevolking in Nieuwdorp sterk groeit. In 1871 wordt de Sloedam aangelegd waarmee een spoorverbinding tussen Roosendaal en Vlissingen een feit is. Tevens is het eiland Walcheren nu verbonden aan Beveland, waardoor de vele overzetveren over het Sloe komen te vervallen.

In de tweede wereldoorlog vinden er in en rond Nieuwdorp een aantal schermutselingen plaats. Nieuwdorp wordt op 30 oktober 1944 bevrijd, desondanks valt er op 3 november een granaat op de Openbare school aan de Hertenweg. Deze vernielt de school en een groot aantal huizen in de omgeving; Een aantal militairen overleeft de brand in de school niet. Vanaf 4 november vindt operatie Mallard plaats; een geallieerde actie voor de bevrijding van Walcheren vindt plaats vanaf de haven aan de Zuid Kraaijert.

In 2003 wordt de Westerscheldetunnel in gebruik genomen, waardoor het verkeer rondom Nieuwdorp aanzienlijk toeneemt. In hetzelfde jaar worden de plannen voor verdubbeling Sloeweg gepresenteerd, alsmede de plannen voor aanpassen Sloespoorlijn.

Het dorp beschikt over een redelijk winkelbestand. Het verenigingsleven is zeer actief, wat onder meer tot uitdrukking komt op de nationale feestdagen.

        

Plaatjes van Nieuwdorp
Situatie Nieuwdorp in 1850, 1910 en 2003 in één .pdf-bestand(401kB).Gratis Adobe Reader downloaden
Nieuwdorp in Wikipedia
Oude foto's zijn te vinden op Zeelandboek.
Foto's, prentbriefkaarten en affiches in de Beeldbank Zeeland (type Nieuwdorp in)
Tevens op de website van Wim Hoogerdijk.

Foto's van Nieuwdorp in het nationale archief.

Verdere wetenswaardigheden over Nieuwdorp:
verhaal De kleuterschool in Nieuwdorp door A.J. Barth (PDF)
Brandweer Nieuwdorp
Stichting Zeeland 1940-1945 Infatuate
Chr. basisschool de Regenboog
O.B.S. de Octopus

Beroemde inwoners van Nieuwdorp:
Abraham Minderhoud

Filmpjes over Nieuwdorp

Heeft u een bijdrage voor deze pagina