Lewedorp

Algemene informatie van Lewedorp

Lewedorp is een jong dorp binnen de gemeente Borsele; vóór de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1970 hoorde het tot de gemeente 's-Heer Arendskerke.

Het dorp is genoemd naar jhr. U.E. Lewe van Neyenstein, van 1892-1932 burgemeester van 's-Heer Arendskerke. Het dorp wordt doorsneden door de oude Rijksweg van Goes naar Middelburg. Omdat Lewedorp een opvangkern is, heeft er de laatste jaren nogal wat nieuwbouw plaatsgevonden. Het industrieterrein wordt van het dorp gesplitst door de snelweg A58. Deze weg is tevens de gemeentegrens met de gemeente Goes. In de nabijheid van Lewedorp, op het grondgebied van Goes en Arnemuiden (gemeente Middelburg), bevinden zich het recreatiegebied 'De Piet' aan het Veerse Meer en het vliegveld 'Midden-Zeeland'.

Geschiedenis: omtrent de jaren twintig van deze eeuw ontwikkelde zich op de plaats van het tegenwoordige Lewedorp een gehucht. Aan deze in de West-Kraaijertpolder gelegen groep huizen wist men aanvankelijk geen betere naam te geven dan Noord-Kraaijert omdat het, inmiddels opgeheven, spoorwegstation zo heette. De plaats groeide spoedig uit tot een kerkdorp. In de gemeenteraadsvergadering van 13 augustus 1929 kwam het verzoek ter sprake om het zich steeds uitbreidende dorp te noemen naar de toenmalige burgemeester van 's-Heer Arendskerke. In een plantsoen staat nog een monumentale bank met inscriptie die aan dit gebeuren herinnert.

In de eerste maand van de tweede wereldoorlog is op de nabijgelegen Sloedam verbeten gevochten. Een monument herinnert hier nog aan.

Lewedorp ligt in een welvarende landbouwstreek: er is ook enige industrie: cementwaren en voorgebakken frites.

        

Plaatjes van Lewedorp
Situatie Lewedorp in 1850, 1910 en 2003 in één .pdf-bestand(382kB).Gratis Adobe Reader downloaden
Lewedorp in Wikipedia
Oude foto's zijn te vinden op Zeelandboek.
Foto's, prentbriefkaarten en affiches in de Beeldbank Zeeland (type Lewedorp in)
Tevens op de website van Wim Hoogerdijk.

Verdere wetenswaardigheden over Lewedorp:
Lewedorp viert 75-jarig jubileum in stilte: PZC
Pastorteam.net
Boek Slagveld Sloedam van René Hoebeke

Filmpjes over Lewedorp

Heeft u een bijdrage voor deze pagina