Kwadendamme

Algemene informatie van Kwadendamme

Kwadendamme (Quaendamme) is een dorp met ongeveer 1000 inwoners. Het dorp ligt in een aantrekkelijk landschappelijk gebied. Het is omgeven door vele polders met mooie beboomde dijken, welen en plassen. Vooral de 'Zwaakse Weel' is schilderachtig gelegen. Deze weel is het overblijfsel van de vroegere zeearm 'de Zwake'.

In de Frisostraat ligt de neogotische R.K. Kerk, die dateert uit 1801. Deze aan de heilige Bonifacius gewijde kerk heeft een bijzonder fraai interieur met kleurrijke ramen van Joep Nicolas. Ook in Kwadendamme heeft de stoomtrein Goes-Borsele een halte aan het buurtschap Langeweegje. De omgeving nodigt uit tot het maken van wandelingen. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de siertuin en vlinderkas de 'Berkenhof'. Het jaarlijkse bluesfestival (tegenwoordig ook met een winterse 'indoorversie') is voor vele liefhebbers een bijzondere kennismaking met Kwadendamme.

Kwadendamme is gebouwd op en langs de dijk of dam van de Oud Vreelandse Polder, langs de vroegere Zwake. Het binnengedijkte "weel Kwistenburg" is een overblijfsel van een doorbraak van de dam. Aan het oosteinde van de Oud Vreelandse Polder heeft een kapel gestaan die aan het eind van de 16de eeuw werd verwoest; ze behoorde aan de parochie Hoedekenskerke. Eerst veel later groeide het gehucht uit tot een flink dorp.

Kwadendamme is nooit een zelfstandige gemeente geweest, maar hoorde bij Hoedekenskerke. Vandaar ook onder meer het ontbreken van een gemeentewapen.

        

Plaatjes van Kwadendamme
Situatie Kwadendamme in 1850, 1910 en 2003 in één .pdf-bestand(492kB).Gratis Adobe Reader downloaden
Kwadendamme in Wikipedia
Oude foto's zijn te vinden op Zeelandboek.
Foto's, prentbriefkaarten en affiches in de Beeldbank Zeeland (type Kwadendamme in)
Tevens op de website van Wim Hoogerdijk.
Publicaties over Kwadendamme, te koop bij de gemeente Borsele.

Verdere wetenswaardigheden over Kwadendamme:
Het merkwaardige verhaal van de torenspits
Pastorteam.net
Jeugd en Jongerenwerk kwadendamme
Jeugdsoos Kwadendamme
Bluesfestival Kwadendamme
Oranje Comité Kwadendamme
Twee Gedichten over Kwadendamme van P. Boudens Az. Gedicht 1 en 2.
Sier- en vlindertuin de 'Berkenhof'.
Mini-camping 't Kwedammertje

Beroemde inwoners van Kwadendamme:
wielrenners Cees Bal: NL en François Franse

Filmpjes over Kwadendamme

Heeft u een bijdrage voor deze pagina