's-Heerenhoek

Algemene informatie over 's-Heerenhoek

's-Heerenhoek, waar de eerste huisjes zo rond 1617 zijjn gebouwd, is een betrekkelijk ‘nieuw dorp'. Het dorp is ontstaan na de inpoldering van de Borsselepolder in 1616 en het ligt op een plaats waar de Nieuw-Kraaijertpolder (bedijkt in 1612), de Borssele-polder (1616) en de West-Kraaijertpolder (1642) elkaar raken.

Het is nu met ca. 1700 inwoners één van de wat grotere kernen van de gemeente Borsele. Het dorp is genoemd naar de ambachtsheren van 's-Heer Arendskerke: Ambachtsherenhoek, later 's-Heerenhoek. De kerkelijke gemeente, waarvan Nieuwdorp vanaf het begin deel van uitmaakte, werd in 1657 officieel in de classis opgenomen en kreeg in datzelfde jaar haar eerste predikant, Abraham Stroobant. De naam van de gemeente was Calishoek en niet ‘s-Heerenhoek. Deze naam bleef tot in de 19de eeuw in gebruik, ook voor de grote r.k. parochie, die hier ontstond. Calishoek betekent ‘arme buurt'.

De N.H.-kerk dateert uit 1672. In het centrum van het dorp staat de uit 1870 daterende neogotische Rooms-Katholieke kerk, gewijd aan Willibrordus. 's-Heerenhoek is, vooral bij de jongeren, bekend om zijn uitgaansmogelijkheden.

Het is tevens een plaats waar het goed carnaval vieren is. Vooral de grootste optocht op zondagmiddag trekt steeds meer belangstellenden in Paerehat, de dorpsnaam tijdens carnaval. Het dorp kent een zeer boeiend en rijk geschakeerd verenigingsleven. Het voorzieningenniveau is hoog.

        

Plaatjes van 's-Heerenhoek
Situatie 's-Heerenhoek in 1850, 1910 en 2003 in één .pdf-bestand(414kB).Gratis Adobe Reader downloaden
Kaart uit 1865 van 's-Heerenhoek
's-Heerenhoek in Wikipedia
Oude foto's zijn te vinden op Zeelandboek.
Foto's, prentbriefkaarten en affiches in de Beeldbank Zeeland (type Heerenhoek in)
Tevens op de website van Wim Hoogerdijk.
Publicaties over 's-Heerenhoek, te koop bij de gemeente Borsele.

Verdere wetenswaardigheden over 's-Heerenhoek:
Pastorteam.net
U kunt trouwen in 't kerkje van 's-Heerenhoek in het openluchtmuseum in Arnhem
Carnaval in Paerehat
EHBO

Beroemde inwoners van 's-Heerenhoek:
Cornelis Zwigtman
wielrenner Jan Raas:NL

Filmpjes over 's-Heerenhoek

Heeft u een bijdrage voor deze pagina