Open atelier en monumenten route Borsele

3 en 4 juli 1999

zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

zondag van 10.00 tot 17.00 uur

De uitgebreide brochure met routebeschrijving en details kunt u ondermeer verkrijgen in het gemeentehuis, Stenevate 10 te Heinkenszand. U kunt de brochure ook telefonisch opvragen bij de telefoniste van het gemeentehuis, telefoonnummer 0113-238383.

Open atelier

Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Borsele de open atelier route. Op deze route kunt u een kijkje nemen in de ateliers van kunstenaars in de gemeente Borsele. Daarnaast zijn ook de kunstwerken en een aantal tuinen in de route opgenomen.

Dit jaar wordt de open atelier route gecombineerd met een route langs monumenten. Kunst en monumenten zijn immers prachtig te combineren op uw tocht. De open atelier route voert u namelijk langs divers monumentaal groen. En omdat het thema voor de landelijke monumentendag dit jaar "Monumentaal groen" is, is voor de monumentenroute in Borsele ook dit thema gekozen. De monumenten route volgt de open atelier route op twee "uitstapjes" na.

De open atelier en monumenten route is dit jaar op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli van 10.00 tot 17.00 uur. Wij willen u attent maken op het feit dat op zondag 4 juli in en rond ‘s-Heerenhoek het Nederlands kampioenschap wielrennen plaatsvindt. Hierdoor is een aantal wegen afgesloten. Bij de bepaling van de route is hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden. We hopen dan ook dat u weinig hinder ondervindt op uw tocht langs kunst en monument.


Open atelier

1

 

Janny P.A. de Witte-de Regt

Kunstschilder
Nissestelle 6
4443 RK Nisse
0113 655458

De natuur is mijn inspiratiebron, schilderijen en beelden in verschillende technieken.
2

Nelly van Nieuwenhuijzen

Kunstschilder
Oude Veerweg 5
4456 NW Lewedorp
0113 612303

De steeds terugkerende onderwerpen in mijn schilderijen zijn het Zeeuwse landschap, mijn katten, kattenvrouwen en felgekleurde bloemportretten in aquarel en acrylverf. Deze materialen passen bij mijn snelle en impulsieve manier van werken.
3

Jopie Minnaard

Kunstschilder
Clara's pad 33
4451 HB Heinkenszand
0113 561905

Mijn olieverven en aquarellen kenmerken zich door het lijnenspel. Ik wijk de laatste jaren af van het realistische werk, maar er zijn duidelijk herkenbare elementen aanwezig.
4

Diana Capello-Stevens

Kunstschilder
Smitsweg 6
4438 AH Driewegen
0113 655620

De kracht van het eeuwenoude aardoppervlak van de woestijn in Arizona en het vluchtige element van licht en schaduw op de rotsen staan symbool voor bezinning, inkeer en gesprek met de ruimte. Deze landschappelijke elementen zijn mijn drijfveer.
5

Cock Hazelager

Keramiste
Westsingel 28
4454 AK Borssele
0113 354040

Klei is voor mij een ideaal materiaal om ruimtelijke vormen te creëren. Mijn werk bestaat uit louter handvormen. Gestileerde holle en bolle vormen boeien mij het meest.
6

Tineke v.d. Water / Cees Dubbeldam

Atelier G achttien 88
Oude Polderdijk 2
4435 RG Baarland
0113 639209

Het thema van Cees Dubbeldam en Tineke van de Water is "kleine keuze". Dit houdt in dat wij een kleine keuze maken uit een oeuvre van jaren. Cees Dubbeldam maakt gebruik van gemengde tekentechnieken. Vanuit verschillende opties wordt de "gegeven tekening" benaderd. Hij maakt een kleine keuze uit de serie "van de dijk af gezien". Tineke van de Water maakt een keuze uit haar fotografisch en keramisch werk. In beide werksoorten ligt de nadruk op eenvoud en de zeggingskracht die er vanuit gaat.
7

Hans de Win

Bijzondere vormgeving
Zuidstraat 6
4454 BE Borssele
0113 352856

Ik noem mijn werk "bijzondere vormgeving". Het is een soort vormgeving die er voor zorgt dat ruimtes een bijzondere uitstraling krijgen. Het werk is divers in zijn uiterlijke verschijning, zo kan het soms de vorm van een meubel aannemen, een bronzen beeld worden of een wandkleed zijn. Naargelang de functie krijgt het zijn vorm en uitstraling.

8

Carla van den Hoven

Designer
Dorpshuis d'n Ostpit
Vanderbijlparkstraat 1
4436 AC Oudelande
0113 548688

Designontwerpen en interieurobjecten gespecialiseerd in exclusieve transparante dessinstoffen: thema landschappen en lentebloesem.
9

Martine Boudonck

Beeldend kunstenaar
Johan Frisostraat 20
4434 AC Kwadendamme
0113 649574

Klei en steen uit de schoot van moederaarde kneden en vormen het nieuwe creatie zijn, naar haar een bron van spiritualiteit en bezinning. Het ei als eivorm inspireerde haar. Als hoop op een nieuw begin, een nieuw leven!

10

Betsy de Jonge

Keramiste
Heinkenszandseweg 42
4451 NX Heinkenszand
0113 561996

Keramiek blijft gewoon voor mij een uitdaging van gevoelig spelen met aarde, vuur en water. Tentoonstelling speciaal voor dit weekend "Roots".
11

‘t Kunsthuus

Galerie zonder grenzen
Dorpsstraat 43-45
4451 BB Heinkenszand
0113 562996

't Kunsthuus is opgezet om (amateur)kunstenaars de gelegenheid te bieden hun creaties aan een breder publiek te tonen. Tijdens de open atelier route exposeert Nellie Grim uit Heinkenszand, met aquarel, olieverf en keramiek. Ook benieuwd naar onze volgende exposities? Wij hopen: tot ziens in ‘t Kunsthuus!

Beeldende kunstroute Borsele "Wankel evenwicht"

1990:

Heinkenszand - Stenevate:
Martin Mc. Namara "Op Delta Hoogte"

1991:

Nisse - Dorpsplein:
Sander Littel "Val"

1992:

‘s-Heer Abtskerke - Gerbernesseweg:
Wies de Bles "Plaatsbepaling"

1993:

‘s-Gravenpolder - Klimopplein:
Hans de Win "De zuil te ‘s-Gravenpolder"

1994:

Kwadendamme - hoek Witte Dam/Rozenstraat:
Paul Bartels "Madonna van Kwadendamme"

1995:

Hoedekenskerke - hoek Molenstraat/'s-Gravenpoldersestraat:
Sander Littel "Odekyn"

1996:

Baarland - Slotstraat:
Iris de Leeuw "Rode draak in Berendorp"

1997:

Oudelande - hoek Lindestraat/Van der Bijlparkstraat:
Hans de Win


--Monumenten--
Begraafplaatsen

A

Begraafplaats Heinkenszand

De begraafplaats is zeer fraai gerenoveerd. Ook is de Mariagrot (1911) te bezichtigen. Deze grot is een Rijksmonument en bestaat uit natuursteen. Ook is er een pastorietuin met een aantal bijzondere bomen.
B

Begraafplaats ‘s-Heerenhoek

C

Begraafplaats Sinoutskerke

Bijzonder fraaie begraafplaats in het hartje van dit ringdorpje.


Vliedbergen en kasteelbergen

Vroeger werden aarden bergen gebouwd waarop men ten tijde van hoog water toevlucht kon zoeken: vliedbergen. De eerste verdedigingswerken waren aarden bergen met een houten toren: de zogenaamde kasteelbergen. Vanuit de toren konden de machtigste boeren de omgeving overzien en zo nodig zichzelf en hun huis verdedigen. De vliedbergen en kasteelbergen in Borsele zijn Rijksmonument èn archeologisch monument.
D

Berg van Troye Borssele

Dit is een terrein bij de Troyeweg met een kasteelberg en de overblijfselen van een kasteel uit de 11e - 13e eeuw.
E

Coudorp

Bij de Trenteweg staat een vliedberg/kasteelberg uit de 11e -12e eeuw.
F

Baarsdorp

In Baarsdorp is een terrein met twee verhogingen. Op de een heeft Het Huis te Baarsdorp gestaan, terwijl de andere een kasteelberg is geweest uit de 13e - 16e eeuw.

G

Nisse

In Nisse is een terrein met de overblijfselen van het Middeleeuwse kasteel van de Heeren van Nisse.
Molen
H

Molen De Hoop en Verwachting Borssele

De molen (1714) is een Rijksmomument. Het is een korenmolen met een achtkante bovenkruier zonder stelling en een grondzeiler van het Zeeuwse type. De molen is op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur.
Fort
I
Fort Ellewoutsdijk
Fort Ellewoutsdijk is in 1834-1839 gebouwd ter bescherming van de noordelijke vaargeul van de Westerschelde. Het fort is een Rijksmonument. Het bestaat uit 19 rechthoekige ruimten met een tongewelf en was oorspronkelijk aan alle kanten omgeven door water.
Kasteel
J
Hellenburg Baarland
Hellenburg bestaat uit funderingen van het voormalig kasteel uit de 15e eeuw dat tijdens de watersnood is verwoest. Het kasteel is geopend op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
Kerken
K
Nederlands Hervormde Kerk Baarland
De kerk is een 15e eeuws bouwwerk. Het is een Rijksmonument. De kerk is in het bezit van een orgel dat rond 1760 is gemaakt door J.J. Moreau. Op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli is de kerk open van 13.00 tot 16.00 uur. Het orgel wordt beide dagen bespeeld om 14.00 en 15.00 uur.
L RK kerk Kwadendamme
De kerk (1902) is een eenbeukig neogotische kruiskerk met een westtoren. De bonte beschildering, beglazing en meubilering zijn grotendeels bewaard gebleven. De kerk is op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
Grenslinden
Grenslinden zijn bomen die zo'n 150 tot 250 jaar geleden op de dijken zijn geplant. Ze geven vaak een eigendomsgrens aan en komen enkel nog in westelijk Zuid-Beveland voor. Er staan nog ca. 95 grenslinden in dit gebied.
Vaete
De vaete was vroeger de drinkplaats voor het vee en werd gebruikt bij het brandblussen. Een groot aantal dorpen in Borsele is in het bezit van een vaete. Deze bevindt zich meestal op of nabij het dorpsplein. De vaete in Baarland is een rijksmonument (RM).
Tuinen
In het weekend van de open atelier en monumenten route is het ook elk jaar open tuinen weekend. In Kwadendamme, ‘s-Gravenpolder, Baarland, Borssele, Baarsdorp en Nisse zijn tuinen/kwekerijen te bezoeken. De tuinen die gratis zijn te bezoeken staan op de route aangegeven.
Informatiecentrum Schaapskooi

In het informatiecentrum bij de Schaapskooi kunt u kennismaken met de rijke geschiedenis van het gebied en de huidige natuurwaarden. Ook als u geïnteresseerd bent in meer informatie over het thema van de monumenten route "Monumentaal groen" kunt u hier terecht voor allerlei informatiemateriaal. Daarnaast is er in het weekend van 3 en 4 juli een overzichtstentoonstelling van de deelnemende kunstenaars.