Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 11 november 1999

Definitief nee tegen kernafvaltransporten.

radioactiefMinister Pronk van het ministerie van VROM heeft de Tweede Kamer laten weten definitief af te zien van de afvaltransporten naar Borssele. Het hoogradioactief afval uit de onderzoeksreactor in Petten gaat hoogstwaarschijnlijk naar Amerika terug. Het was eerst de bedoeling dit op te slaan in de loodsen van COVRA in Borssele. Minister Pronk geeft nu een voorkeur aan terugsturen van het overgrote deel -800 staven- naar het land van herkomst. De beslissing is mede bepaald door de vele bezwaren, onder meer van Greenpeace, de gemeente Borsele en de provincie, die er aan opslag bij COVRA kleven. De loodsen voor hoogradioactief afval zijn nog niet klaar en de opslag zou tijdelijk moeten plaatsvinden in loodsen voor laag- en middelradioactief afval. Wel zullen de resterende 100 staven uit Petten worden opgeslagen bij COVRA, maar pas als de loods voor hoogradioactief afval klaar is.
Overigens zal het nog zeker tot half volgend jaar duren voordat de definitieve beslissing bekend is. Ondertussen kan Petten gewoon producten blijven produceren voor onder meer de medische wereld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.