Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 9 november 1999

Waarschijnlijk toch geen hoogradioactief afval naar COVRA!

Bij de Raad van State heeft een woordvoerder van het ministerie van VROM verklaard dat men naarstig op zoek is naar mogelijkheden om het hoogradioactief afval uit de onderzoeksreactor in Petten naar Amerika terug te sturen. Het was eerst de bedoeling dit op te slaan in de loodsen van COVRA in Nieuwdorp. Minister Pronk geeft nu een voorkeur aan terugsturen naar het land van herkomst, mede vanwege de vele bezwaren, onder meer van de gemeente Borsele en de provincie, die er aan opslag bij COVRA kleven. De loodsen voor hoogradioactief afval zijn nog niet klaar en de opslag zou tijdelijk moeten plaatsvinden in loodsen voor laag- en middelradioactief afval.
Overigens zal het nog zeker een half jaar duren voordat de definitieve beslissing bekend is. Ondertussen kan Petten gewoon producten blijven produceren voor onder meer de medische wereld.
Een tussenoplossing, voorgedragen door COVRA-directeur Codée om het afval voor verscheping tijdelijk bij de COVRA op te slaan werd van de hand gewezen, omdat dit onnodig gesleep met het afval zou betekenen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.