Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 september 1999

Neeltje Suzanna achter Sara aan richting Ellewoutsdijk

Boormachine Neeltje-SuzannaDe tweede boormachine van de Westerscheldetunnel, de Neeltje Suzanna, is maandag achter haar voorganger, Sara, aangegaan. Het doorboren van het dichtblok is de eerste klus, die Neeltje Suzanna moet klaren, voordat definitief met boren kan worden begonnen. Er is in zoverre geleerd van Sara, dat gelijk al andere snijtanden voor het dichtblok worden gebruikt. Bij Sara bleken die nodig te zijn voor de eerste meters. Die is inmiddels 190 meter gevorderd na de start in de tweede week van juli en haalt langzaam maar zeker de opgelopen achterstand in. Er is zelfs al een etmaal geboord met de maximale afstand, 12 meter. Tijdens het boren wordt 24 uur gewerkt in vier ploegen met in totaal 280 personen.
De tussenruimte tussen de 2 boormachines bedraagt 300 meter, om te voorkomen dat ze elkaar teveel be´nvloeden. Als de boormachines 300 meter zijn gevorderd wordt er een duurtest van zes dagen onafgebroken boren uitgevoerd. Als die goed verloopt wordt de boormachine definitief opgeleverd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.