Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 3 september 1999

Minister Jorritsma op werkbezoek in Borsele.

De kerncentrale te BorsseleMinister Jorritsma van Economische Zaken was donderdag op werkbezoek bij de kerncentrale en de COVRA. Daar werd ze overtuigd van het belang van deze trekpaarden voor de Zeeuwse economie. Ze herhaalde daar nog steeds voorstander te zijn van langer openhouden van de kerncentrale, maar zegt zich wel neer te leggen bij het meerderheidsstandpunt van het kabinet: "Ik ga niet trekken aan een dood paard".

Deze week werd ook de inhoud van een rapport van de Algemene Energieraad bekend. Op verzoek van Minister Jorritsma heeft ze een rapport opgesteld, waarin zij pleit voor zelfregulering van de energiemarkt. In dat kader past het openhouden van de kerncentrale Borssele. De keuze moet volgens de raad worden gemaakt door de markt zelf en niet door de regering. Deze moet alleen de regels opstellen voor veiligheid, opslag en berging van kernafval en ontmanteling van kerncentrales. Minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu wil vooralsnog niet weten over openhouden van de centrale. In zijn Klimaatnota, die dit najaar wordt besproken in de kamer, komt de kerncentrale helemaal niet voor. Dit terwijl sluiting van de kerncentrale te Borssele zal leiden tot een toename van de CO2 uitstoot van 1,4 ton.
De Energieraad sluit zich met dit advies aan bij ondermeer de VVD Tweede Kamerafvaardiging, die onlangs op bezoek was in Borssele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.