Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 28 juni 1999

Nieuwe containerhaven zal ook in Borsele voor veel banen zorgen.

ContainerhavenDe geplande nieuwe containerhaven (het grootste deel in gemeente Vlissingen, maar ook gedeeltijk in gemeente Borsele) zal een economische aanjager worden. Zeker 1500 rechtstreekse en nog eens 1500 afgeleide banen zullen gecreeërd worden met de komst van de grote containerhaven in het Sloegebied. Jaarlijks zullen zo'n 1,5 miljoen containers worden behandeld. De terminal (in de nabijheid van de kerncentrale en Thermphos) wordt 2600 meter lang en 500 meter breed en zal worden aangelegd door een samenwerkingsverband van het Zeeuwse Havenschap Zeeland Seaports en het gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Het Antwerpse overslagbedrijf Hessenatie zal de WCT (Westerschelde Container Terminal) gaan exploiteren. In totaal wordt er 1,2 miljard gulden geïnvesteerd. De bouw moet in 2001 beginnen. Het eerste schip zou dan al in 2002 kunnen afmeren.
De Zeeuwse Milieufederatie is gematigd positief over de aanleg, omdat daarmee een mogelijke verdere verdieping van de Westerschelde kan worden voorkomen. Het kan zelfs gevolgen hebben voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Vooral de diepgang en de verbindingen naar het achterland waren doorslaggevend voor de keuze van de locatie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.