Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 16 juni 1999

Greenpeace tank met radioactief afvalwater lekt.

De tank met radioactief afvalwater, opgevangen bij de opwerkingsfabriek Cogéma in La Hague in Frankrijk lekt. De tank stond sinds vorige week na de Greenpeace-actie op een vrachtwagen. In opdracht van het ministerie van VROM is de tank nu opgeslagen bij de COVRA, het opslagcentrum voor radioactief afval in het Sloegebied. De bedoeling van Greenpeace was de tank naar Zwitserland te brengen, om een andere kerncentrale daar op zijn verantwoordelijkheid voor het radioactieve afval te wijzen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer en de gemeente Borsele gaven echter geen toestemming voor het transport.
Sindsdien houdt de COVRA de tank in de gaten en heeft geconstateerd dat die lekt bij de vulopening. Greenpeace wijst elke verantwoordelijkheid van de hand en verwondert zich erover dat men zich hier druk maakt over enkele druppels, terwijl in La Hague miljoenen liters radioactief afvalwater de zee in stromen.
Minister Pronk van VROM moet uiteindelijk beslissen wat er met de tank gebeurt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.