Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 9 juni 1999

Wederom sprake van oude munitiestortplaats bij Ellewoutsdijk.

Nadat eerder schippers uit Terneuzen met grote stelligheid beweerden dat ook in de zogenaamde Put van Ellewoutsdijk in de Westerschelde door het leger op grote schaal oorlogsmunitie zou zijn gestort, heeft ook Rijkswaterstaat aanwijzingen hiervoor. De Put van Ellewoutsdijk was een oefengebied van de marine en het spul is volgens de schippers verscheept van Hoedekenskerke en met motorvletten naar de bewuste plaats gebracht. Ongeveer op die plaats zijn in de oorlog de Engelsen overgestoken.
Rijkswaterstaat stelt in een brief aan het provinciebestuur voor de onderzoeken van Defensie bij Zierikzee af te wachten en die mogelijk een vervolg te geven in het genoemde gebied in de Westerschelde. Rijkswaterstaat stuitte bij onderzoek in de archieven op aanwijzingen dat er direct na de Tweede Wereldoorlog munitie is gedumpt bij Ellewoutsdijk en het Sloegebied.
Het commando Mijnendienst van de Koninklijke Marine verzekerde vorig jaar nog dat er in het oefengebied van Ellewoutsdijk niet gerekend moet worden met nog aanwezige explosieven, afkomstig van de marine.

De 'Put' vormt overigens geen beletsel bij de bouw van de Westerscheldetunnel, omdat bewust gekozen is voor een tracé buiten die diepe plaats.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.