Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 7 juni 1999

Greenpeace levert afvalwater toch af bij kerncentrale.

Kerncentrale BorsseleAfgelopen zeterdag heeft Greenpeace zonder toestemming 2 tanks met kernafvalwater neergezet voor het hek van de kerncentrale te Borssele en tilde er bovendien nog 2 over het hek bij de nabijgelegen kolencentrale. De politie verhinderde dat de tanks over het hek van de kerncentrale werden getild. In opdracht van het ministerie van VROM werden de tanks later overgebracht naar de COVRA, het opslagcentrum voor radioactief afval.
Met de acties wil Greenpeace Europese kerncentrales wijzen op de milieu-vervuiling die zij plegen met hun activiteiten. Het water is opgepompt bij La Hague, voor de kust van Normandië bij het opwerkingsbedrijf Cogéma. Onder het motto "retour afzender" deed Greenpeace eerder twee pogingen het water terug te brengen naar de bron, EPZ, die de kerncentrale exploiteert en bestraalde splijtstaven van Borssele naar Cogéma stuurt voor opwerking.
Van Borssele vertrok er een vrachtwagen met een overgebleven tank radioactief afvalwater naar een kerncentrale in Zwitserland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.