Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 5 mei 1999

Raad van State steunt overheid in kwestie kernafval Petten.

De Raad van State heeft de rijksoverheid gelijk gegeven in haar mening ten aanzien van het vervoer van splijtstofafval van Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) te Petten naar de COVRA te Borssele. De gemeente Borsele, de provincie en andere instanties, waaronder Greenpeace zijn tegen het vervoer van het kernafval, zolang de loods voor hoogradioactief afval niet gereed is bij COVRA. Een van de Greenpeace actiesGreenpeace voerde de afgelopen maanden voortdurend (handtekeningen)acties om het standpunt breed uit te dragen.Het argument in het schorsingsverzoek van Greenpeace, dat het afval ook terugkan naar het land van herkomst, de Verenigde Staten, vond geen weerklank bij de Raad. Dit zou volgens Greenpeace kunnen, omdat de reactor reeds is overschakeld van hoog- naar laagverrijkte splijtstof, een van de voorwaarden van de VS.
De Raad van State is met de overheid van mening, dat het afval in Nederland zelf moet worden opgeslagen en zag geen nieuwe feiten of omstandigheden, die tot een andere uitspraak moeten leiden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.