Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 28 april 1999

Langer openhouden kerncentrale levert weinig milieuwinst.

Kerncentrale BorsseleVolgens een nieuw rapport van het Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) levert het langer openhouden van de kerncentrale te Borssele alleen kortstondige milieubesparing op. Volgens afspraken op de klimaatconferentie te Kyoto moet Nederland in de periode 2008-2012 6 procent minder kooldioxyde (CO2) uitstoten dan in de periode 1990-1995. Borssele langer openhouden kan hier voor 1 megaton (2% van de Nederlandse doelstelling) aan bijdragen, omdat een kerncentrale geen CO2-uitstoot heeft. Het is weliswaar een goedkope bijdrage, maar deze zal, vanwege de leeftijd van de centrale, niet veel langer dan 2012 kunnen duren.
Ook de effecten van de bouw van een nieuwe centrale van ca. 1000 megaWatt zijn onderzocht. Die zou de uitstoot kunnen verminderen met 2,3 megaton, maar dat is een dure optie.
De huidige minister van VROM, Pronk heeft al te kennen gegeven weinig te voelen voor langer openhouden dan 1-1-2004. Zijn collega van Economische zaken, minister Jorritsma, houdt de deur nog op een kier.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.