Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 12 april 2013

Jaarlijkse splijtstofwisseling en echo-inspectie kerncentrale

Jaarlijks onderhoud kerncentrale BorsseleTijdens het jaarlijks onderhoud worden 24 van de 121 splijtstofelementen in de reactor vervangen. Naast het wisselen van de splijtstofelementen staat een groot aantal andere activiteiten op het programma.

Daaronder is een reactorvatinspectie, waarbij het reactorvat ook wordt gecontroleerd op “scheurtjes”, zoals die gevonden zijn bij twee reactoren in het Belgische Doel en Tihange. Tijdens de revisieperiode van Doel-3 (juli 2012) werden bij een inspectie van het reactorvat ca. 8000 “scheurtjes” gevonden. Hoewel deskundigen menen dat dit fenomeen in Borssele niet aanwezig is, heeft EPZ toch besloten om met deze inspectie aan te tonen, dat er met staal in de kerncentrale Borssele niets aan de hand is..

Het geaccrediteerde, onafhankelijke inspectielaboratorium NRG zal de inspectie in opdracht van EPZ uitvoeren. De inspectiemethode, waarvoor NRG nieuwe apparatuur heeft gemaakt, werd eerst gekwalificeerd door Lloyd’s Register. Deze organisatie, aangewezen door toezichthouder Kernfysische Dienst als nucleaire keuringsinstantie, zal tevens toezicht houden op de inspectie en zal de bevindingen van NRG valideren. De resultaten van de inspectie zullen door de KFD worden beoordeeld.

Tijdens de Splijtstofwisselperiode werken er ruim 900 mensen extra op het terrein van de kerncentrale. In totaal worden ca. vierduizend grote en kleine werkzaamheden uitgevoerd. Het gaat om inspecties, preventief en correctief onderhoud, wijzigingen en testen. Het werk start op 12 april en duurt ongeveer vijf weken.

Eén van de bijzondere karweien is het vernieuwen van de generatorrotor. De generator wekt, net als een dynamo, de elektriciteit op die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. De rotor wordt daarbij aangedreven door de turbines. Het stilstaande deel van de generator, de stator, is in 2006 vernieuwd.

Na de Splijtstofwisselperiode heeft de centrale weer voldoende energie voor een jaar elektriciteitsproductie. Elektriciteitsproducent EPZ heeft een kerncentrale van 515 MW, een kolen- en biomassacentrale van 427 MW en een windturbinepark van 24 MW.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.