Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 11 april 2013

Grootse ceremonie rondom onthulling Lancaster monument in Nieuwdorp

Lnacaster van de RAFBij de onthulling van het Lancaster-monument op 3 mei in Nieuwdorp zal een Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht overvliegen. Het toestel vervangt een Britse Lancaster, die nodig is bij een herdenking in Engeland.

De onthulling van het Lancaster monument aan de Baconstraat in Nieuwdorp zal gepaard gaan met een grootse ceremonie. Onder meer de Engelse luchtmacht werkt eraan mee.

Het Lancaster-monument herinnert aan een Brits vliegtuig dat op 20 maart 1945 bij Nieuwdorp neerstortte, op de plek waar nu woonzorgcentrum Lancasterhof staat. De zeven bemanningsleden kwamen om. Een propeller van het toestel werd in 2010 teruggevonden op de bouwplaats en met bijdragen en medewerking van een aantal ondernemingen is door vrijwilligers een monument gebouwd waarin de propeller is verwerkt. De onthulling wordt verricht door gedeputeerde Ben de Reu, samen met nabestaanden van de bemanningsleden.

De gemeente Borsele, R&B Wonen SVRZ en bestuur van Bevrijdingsmuseum Zeeland verwachten grote drukte tijdens de ceremonie van genodigden en publiek. Er zal een afvaardiging van van het squadron waartoe de Lancaster behoorde aanwezig zijn. De bemanning neemt deel aan de plechtigheid en wordt vanuit Engeland overgevlogen met een Chinook transporthelikopter. Die landt in Nieuwdorp. Er is een overweging van een militair geestelijke en ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso is van de partij.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.