Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 10 januari 2013

Alternatief plan voor behoud Borselse grafstenen

Alternatief plan behoud grafstenenDe werkgroepen die grafstenen op Borselse begraafplaatsen onderhouden, doen een nieuwe poging om zerken waarvoor geen grafrechten zijn betaald te behouden. Borsele wil die stenen per maart weghalen, omdat de gemeente het niet eerlijk vindt als deze blijven staan terwijl voor andere stenen wel wordt betaald.

Een uitzondering wordt gemaakt voor graven van vóór 1970, kindergraven en voor graven waarvoor minimaal veertig jaar grafrechten zijn betaald. Het besluit van de gemeente, waarmee de gemeenteraaad eind oktober in meerderheid akkoord ging, heeft tot veel commotie geleid. Volgens woordvoerder Jan Minnaard van de werkgroepen is er geen noodzaak om de stenen weg te halen. Een eerder voorstel van de werkgroepen om de huidige situatie te gedogen vond echter geen gehoor bij de gemeenteraad en daarom hebben de werkgroepen Heinkenszand, Ellewoutsdijk, Nieuwdorp en Nisse iets anders bedacht. Het idee is om de zerken ondersteboven neer te leggen op een diepte van vijf tot tien centimeter, te bedekken met aarde en die in te zaaien met bijvoorbeeld gras.
Op die manier, zo is de achterliggende gedachte, worden de stenen wel verwijderd, maar niet definitief vernietigd, blijft de steen bij de overledene, blijft herstel in oorspronkelijke staat in een later stadium mogelijk, zijn de kosten voor de gemeente aanzienlijk lager, worden nabestaanden die grafrechten niet verlengen toch 'gestraft' en is er voor niemand 'gezichtsverlies', aldus de werkgroepen.

Waarom onderscheid maken tussen grafstenen van voor en na 1970? Gelijke monniken, gelijke kappen. In beide categorieën zijn er, b.v. in Driewegen, veel graven die niet of zeer slecht onderhouden worden. Bovendien hebben heel veel nabestaanden nooit gereageerd op de oproepen en aankondigingen over het opruimen van grafstenen dus mag er aangenomen worden dat dezen geen enkele moeite hebben met het opruimen. Mijn grootvader en grootmoeder zijn er -voor 1970- begraven en ik kom meerdere keren per jaar om de graven te onderhouden maar ik heb toestemming gegeven de grafstenen te verwijderen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.