Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 19 september 2012

Roep om onderzoek naar haarscheurtjes kerncentrale Borssele

Onderzoek naar haarscheurtjes kerncentraleGroenLinks wil dat de kerncentrale in Borssele op eventuele haarscheurtjes wordt gecontroleerd.

Dat is volgens het tv-programma Een Vandaag in de afgelopen 35 jaar nog nooit gebeurd. GroenLinks heeft naar aanleiding van de EenVandaag-uitzending schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. GroenLinks-statenlid Leen Harpe laat aan GS weten dat het reactorvat in Borssele van dezelfde komaf is als de reactorvaten van de kerncentrales in Doel en Tihange in België waar op dit moment problemen zijn door haarscheurtjes. Al die vaten zijn gesmeed bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).

"De kerncentrales van Doel en Tihange veroorzaken grote onrust bij onze zuiderburen. In het reactorvat van Doel 3 zijn meer dan 8000 haarscheurtjes ontdekt", aldus Leen Harpe. Het onderzoek in de kerncentrale van Borssele moet volgens Harpe worden uitgevoerd door 'een neutrale derde', die geen binding heeft met ministeries.

Reactie Jan van Cappelle, Hoofd Kerncentrale Borssele in Een Vandaag en
PZC-artiekl: Verhagen: maatregelen voor kerncentrale Borssele onnodig en Nederland gaat niet in op verzoek Gent om kerncentrale Borssele stil te leggen

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.