Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 augustus 2012

Bouw 'nieuw' dijkpaviljoen Baarland begonnen

Voormalig paviljoen Panata Rhei in VlissingenBij het strandje van Baarland -om precies te zijn op de Baarlandse nol aan de Westerschelde- is deze week begonnen met de opbouw van een nieuw dijkpaviljoen. Het gaat om het oude Panta Rhei in Vlissingen dat opnieuw een bestemming krijgt.

Het streven is dat het paviljoen begin september klaar is. Het uitzicht over de Westerschelde zal fenomenaal mooi zijn, aldus Robbert Nordholt namens initiatiefnemer camping Scheldeioord.
Nordholt: "In acht maanden is er heel veel bereikt. Alle voorbereidingen in het Natura2000 gebied buiten het bestemmingsplan om in samenwerking met de gemeente, de provincie en het waterschap zijn uniek. Ook is er overeenstemming bereikt met de 'Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland', die aanvankelijk in verzet kwamen".

Van de zaken die de VZZB van verder verzet afhield zijn het plaatsen van extra borden op de plaat van Baarland en het starten van vogeltellingen de belangrijkste. Dat laatste zal ook van belang zijn over 5 jaar voor het krijgen van een vergunning voor een definitief paviljoen. De huidige, tijdelijke vergunning is door de gemeente afgegeven voor 5 jaar.

Het strandpaviljoen Panta Rhei heeft vele jaren dienstgedaan bij het Nollestrand in Vlissingen, maar is dit jaar helemaal vernieuwd, waardoor het vrijkwam voor hergebruik. Een nieuwe naam is er ook al: Strandbrasserie De Landing, een verwijzing naar de landing van de Schotse bevrijders bij de zeedijk van Baarland op 26 oktober 1944. Dit was het begin van de bevrijding van Zuid-Beveland en Walcheren. Jaarlijks wordt de landing nog herdacht op 26 oktober.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.